Ukraina intre libertate si gaze

Ukraina intre libertate si gaze

Iata ca ceea ce acum cativa ani a generat revolutia portocalie la Kiev, zilele acestea revenit cu aceeasi forta, creand in tara vecina aceeasi stare revolutionara.  Ukraina se lupta acum pentru propria s-a identitate, pentru propriile alegeri si pentru propriul destin. Pentru Fed. Rusa, Ukraina reprezinta poarta spre Europa si mai reprezinta legitimatia de mare putere. Pentru Europa, Ukraina reprezinta unitatea unei civilizatii bazata pe valorile economiei libere. Lupta celor doua constructii politice se da in Ukraina. Lupta Ukrainei nu are in schimb nimic de a face cu niciuna dintre cele doua interese; lupta Ukrainei este o lupta cu sine insasi, cu istoria ei, cu traditiile si cu identitatea ei. Pivotul strategic, asa cum numea Brezinsky Ukraina, va banda intr-o parte sau alta nu doar in conformitate cu forta intereselor celor doua blocuri, ci mai ales cu propriile sale aspiratii. Ceea ce cauta populatia din vestul ukrainian nu este in mod necesar apartenenta la Europa in sine, ci liberatatea ca si concept ( desi poate multi dintre ei nu pot sa exprime acest lucru ). Libertatea de a circula, libertatea de a gandi, de a spune ceea ce gandesc, libertatea de a-si decide propria agenda si nu formularea acestei agende pe baza unor imperative de genul…trebue sa acceptam < x>  alianta pentru ca altfel nu vom mai primi gaze sau petrol, sau trebuie sa acceptam <y> conditii pentru ca altfel nu vom primi vize sau permise de munca, precum si alte astfel de conditionalitati care sa figureze pe agenda ukraineana cu en-tete-ul imperativ  < trebue sa…>.  Lui Ianukovici I se cere acum sa fie si european si prorus in acelasi timp. Cei din vestul ukrainei ii cer sa semneze hartia europeana de la Vilnius. Estul tarii dominat de populatia muncitoreasca si agrara preponderant rusofona, ii cere ca tara sa ramana traditionalista, legata de imperiul estic, sa aiba locuri de munca <sigure> si daca se poate sa aiba si un pic de bunastare in plus, atunci e foarte bine; daca nu, atunci asta este…dar macar sa nu se schimbe prea mult lucrurile. Altfel spus estul ukrainean spune: avem nevoie de o umbrela <sigura>, iar daca voi de la Kiev nu puteti sa ne-o dati, atunci noi vom gasi una, pentru ca  oricum noi fara o umbrela nu putem trai. Chiar daca aceasta umbrela se afla in alta tara, mai la est.  Iata deci ca in timp ce vestul poarta un drapel pe care este scris < libertate >, estul ii opune un stindard pe care este scris < siguranta >. Grea alegere ! Europa la randul sau spune Ukrainei: noi va oferim libertate; si are dreptate. Fed Rusa spune Ukrainei: noi va oferim siguranta; si rusii au si ei dreptate.

O  alta nuanta in relatia Ukrainei cu cele doua forte, Fed Rusa si U.E. este aceea ca in timp ce Putin nu-i cere niciun efort Ukrainei, Europa spune ukrainienilor ca trebuie sa munceasca mai mult, mai efficient si sa faca reforme economice si politice. Adica ii cere sa se schimbe. Cu alte cuvinte ii cere ca pentru o perioada de timp sa renunte la siguranta, ca prin schimbare sa ajunga la liberate.

Dupa repriza de <libertate> portocalie marca Iuscenko si Timosenko, a urmat o repriza din <siguranta> lui Ianukovici, poporul ukrainean testand ambele oferte. La capatul drumului a constatat ca niciuna luata singura nu raspunde caietului de sarcini. Iar acum lui Ianukovici  I se cere sa rezove o ecuatie cu doua necunoscute. Mariajul cu Rusia ar insemna acceptarea subordonarii intereselor sale pe o perioada nedeterminata, iar in plus nemultumirea crescanda odata cu nerezolvarea problemelor interne va degenera pana la urma intr-un razboi intern,  cu efecte greu de prevazut. Acceptarea rezolutiilor europene presupune pe langa reforme, si eliberarea Iuliei Timosenko, iar pe cale de consecinta scaderea sau pierderea puterii de catre Ianukovici in perioada urmatoare. In acest caz Ianukovici nu poate sa nu se gandeasca la faptul ca locul Iuliei Timosenko ar putea fi luat chiar de el, in inchisoare, ca o reactie de vendetta a opozantilor sai actuali. Ce poate face presedintele, astfel incat tranzitia sa fie cat mai de catifea? Faptul ca fortele de ordine guvernamentale au ocupat cateva puncte strategice din Kiev, dar s-au ferit sa distruga intreaga baricada a opozitiei, denota ca Ianukovici este dispus sa dialogheze, dar vrea sa arate ca este dispus si sa lupte. Presedintele recent intors in capitala dupa esecul negocierilor cu Vladimir Putin, cauta acum sa gasesca masura potrivita cu care sa opereze atat in relatia cu Fed. Rusa cat si cu Europa. Dar, in timp ce cu Moscova discutia se poarta economic si deci pragmatic, cu Europa discutia este pe principii. Din Europa Ianukovici nu poate sa aduca gaze ci doar promisiuni. Daca o va face, nu va fi nicidecum de dragul Europei ci de teama demonstratiilor de la Kiev. Dar iarna a inceput si in capital Ukrainei, iar in afara promisiunilor, locuitorii capitalei vor dori si putin gaz pentru caldura…asa ca revolta ukrainienilor a picat cat se poate de prost pentru Presedinte. Daca Ianukovici va spune celor revoltati “ Domnilor demonstranti, v-am adus cateva promisiuni de libertate, sunteti multumiti ?” , probabil ca acestia ii vor spune “ Domnule Presedinte, asta era ceva normal, noi am si uitat deja, dar vedeti ca apartamentele noastre ca si economia tarii, functioneaza cu gaze naturale. Ati adus cumva si ceva gaze, sau ne vom intoarce din nou in Piata centralA din Kiev ca sa va remintim ?”.

O alta veste sosita simultan cu demonstratiile din capitala ukraineana, este aceea ca Republica Moldova a decis intr-o succesiune de actiuni sa adopte calea europeana. Acest lucru a avut darul sa puna o si mai mare presiune pe presedintele Ianukovici, care se vede acum presat din absolut toate directiile sa ia o hotarare.

Pe de alta parte, Bucurestiul priveste acum cu un strabism justificat spre est, un ochi fiind atintit spre Kiev iar un altul spre Chisnau, ca nu cumva acesta sa ezite in hotararea luata. Pentru Romania, o Ukraina europeana ar insemna scaderea presiunii rusesti pe granita sa de est pe de o parte, iar pe de alta o apropiere mai consistenta a R. Moldova de Europa si de Romania – politic vorbind.  Din punct de vedere strategic, coridorul estic ar permite tarilor ce il constituie sa-si poata exprima mai bine politica externa fara inhibitiile imprimate de gazul natural importat din Fed Rusa. Dintr-un anumit punct de vedere, Ukraina reprezinta in aceasta zona ceea ce reprezinta Inaltimile Golan pentru Orientul Mijlociu. Cine detine Inaltimile Golan, detine controlul zonei respective. Daca Fed. Rusa nu va reusi sa pastreze Ukraina in zona sa de influenta, putem spune ca ea va deveni doar o putere zonala, pierzandu-si rolul de mare putere. Cu siguranta, Fed. Rusa va ramane totusi o mare putere in general, dar o mare putere in retragere si doar in anumite zone.

Si iar ne vom pune intrebarea pe care o puneam cu ceva timp in urma intr-un articol precedent – Ispita Imperiului – ce va alege Ukraina : luminitele vestului sau Ispita Imperiului ? Daca acum cativa ani decizia strategica trebuia luata sub presiunea Tratatului privind Peninsula Crimeea si Baza Flotei Marii Negre  a Fed Ruse, acum imperativul este: libertate sau gaze naturale ?

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply