Siria – actori si forte

Siria – actori si forte

Vineri, 20 iulie, statele din Orientul Mijlociu au inceput official Ramadanul. Pentru o luna de zile, cat tine aceasta sarbatoare, musulmanii isi impart timpul intre post si rugaciuni pana la apusul soarelui si iftar.

In tot acest timp, in Siria se dau lupte grele intre insurgentii Consiliului National Sirian si regimul lui Bashar Al Asad.  In regiune  are loc o regrupare de forte, fiecare tara pregatindu-se de fapt pentru perioada de dupa caderea regimului sirian. Siria a devenit punctul de contact intre interesele geopolitice zonale si regionale, dar ochii si asteptarea tuturor este alta : Iranul.

Actorii implicati si interesele lor :

Statele Unite au deplasat in zona peninsulei Arabiei o forta navala constituita din cateva grupuri navale ce insotesc  portaviaoane precum USS George Washington  sau USS John S Stennis.

Arabia Saudita – conform relatarilor Washington Post –  si-a desfasurat militarii pe campurile petroliere din estul tarii si a blocat toate permisiile si concediile acordate militarilor cel putin pana la sfarsitul lunii iulie. Aproximativ 1200 de militari din Garda Nationala au fost plasati in stare de alerta, pentru a suplimenta necesarul de forte in caz de pericol. Temerile saudite provin si din faptul ca Israelul ar putea avea o initiativa in atacarea Iranului, acesta din urma putand contraataca , cu reprcusiuni directe asupra statului saudit.

Kuwaitul isi pune problema achizitionarii de rachete Patriot, evident nu pentru a se apara de conflictul sirian ci privind spre Iran.

Fed Rusa si-a trimis la randul sau o formatiune navala centrata in jurul navei amiral a flotei ruse – portavionul Amiral Kuznetsov in vederea protejarii portului Tartus, baza inchiriata Fed Ruse inca de pe vremea tatalui actualului presedinte sirian. De mentionat ca portavionul rusesc se afla acolo inca din 7 ianuarie 2012. Sa adaugam nava antisubmarin Amiral Ciabanenko, apartinand Flote Nordului. Din Baltica rusii au deplasat nava de garda Iaroslavl Mudrii. La limita, aceasta tara si-ar putea disloca din flota Marii Negre  nava sa cea mai puternica, antisubmarinul Moscova.

  
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply