Romania – Alegeri Parlamentare decembrie 2012

Romania – Alegeri Parlamentare decembrie 2012

 

Conform rezultatelor BEC:

Senat : USL – 60.03%, ARD 16.95%, PPDD –14.2%, UDMR – 5.4%.

Camera Deputatilor: USL – 58.63% , ARD -16.69% , PPDD – 13.53% , UDMR  – 5.3%.

Rezultatele, desigur vor mai suferi mici modificari, dar esenta ramane aceeasi. USL are o majoritate covarsitoare.

Trecand peste acest scor incerc sa inteleg ce s-a intamplat. Concluziile ar fi urmatoarele, incepand cu invinsii:

-          Orice este acceptabil pentru oameni in general, mai putin ca cineva sa le bage mana in buzunar; indiferent de motivul invocat, indiferent daca acest motiv este salvarea tarii. Populatia nu mai este dispusa sa-si sacrifice burma de bunastare pentru unii sau subzistenta pentru altii, fie si pentru ca tara sa se salveze financiar. Mesajul romanilor la adresa fostei guvernarii a fost: puteti sa faceti orice, dar fara sa ne bagati mana in buzunar.  Pentru mana rece a guvernarii PDL introdusa in buzunarul pensionarilor, acest partid a platit cu o prabusire care-l priveaza de orice pretentie.

-          Resursa umana a acestui partid, din punct de vedere electoral este complet epuizata, si doar teama unora dintre romani fata de o majoritate totala a USL a condus la obtinerea unui scor format din doua cifre (aprox  16 pct. ). Ce trebuie sa inteleaga acest partid in principal este ca multi romani au votatcu ei  de frica USL  si nu pentru ca au incredere in vechiul leadership al PDL / ARD. Prezenta pe listele partidului a unor personaje care in opinia publica sunt asimilate coruptiei  a contribuit la o cadere suplimentara in ochii alegatorilor.

-          Incapacitatea PDL de a ecarisa partidul in conformitate cu solicitarile Monicai Macovei au demonstrat ca aceasta a avut dreptate cand a invocat Comisia de Etica ca mecanism de selectie al candidatilor.

Vorbind despre invingatori, desi majoritatea de 70 % este covarsitoare si se poate accentua  cu UDMR la guvernare, aceasta majoritate este, paradoxal, fragila nu prin numar ci prin interesele divergente din acest mastodont politic. Asta noapte, urmarind cu atentie discursurile invingatorilor, Cosmin Gusa remarca faptul ca aceste nu sunt deloc cele ale unoor invingatori. Ciudat, nu ?

Tot asta noapte am vazut o grupare formata din Tariceanu, Chiliman si Corlatean in principal, care a facut propria conferinta de presa dupa publicarea exit poll-urilor. Nu e ciudat ?

Scurgerea unei perioade indelungate de concubinaj intre PSD + UNPR  pe de o parte si PNL + PC pe de alta, au generat in interiorul aliantei o apropiere de interese intre partea liberala a PSD de PNL si o alta grupare cu tenta sociala din PNL care s-a apropiat de PSD. Desigur a avut loc un mix si de interese de business sau politice care in momentul de fata inca nu sunt transparente. Toate aceste mixturi denota un potential de fracturare a acestui mastodont politic care a fost tinut unit de un singur tel : lupta impotriva lui Traian Basescu.  Pe 9 decembrie, aceasta mega- grupare politica si-a atins scopul: cucerirea puterii politice quasi-totale. Cu sau fara Basescu la Cotroceni, aceasta grupare trebuie sa indeplineasca promisiunile, pe de o parte, iar pe de alta, sa-si propuna un nou target. Suspendarea presedintelui nu mai reprezinta un scop care sa-i mentina uniti. Si chiar daca acest lucru ar fi posibil, acesta reprezinta un obiectiv pe termen scurt.  Promisiunile electorale la care adaugam si promisiunile pentru proprii membrii se pare ca vor fi cu mult mai mari decat poate aferi aceasta tara! Adaugand si revizuirea Constitutiei, avem o noua bomba care este deja amorsata prin incercarea dobandirii majoritatii constitutionale data de alianta cu UDMR, alianta care este dorita de o parte a USL dar respinsa de o alta.

Despre PPDD inca nu pot sa spun nimic, in afara faptului ca a obtinut un scor excelent.

  
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply