Republica Moldova in zugzwang

Republica Moldova in zugzwang

Republica Moldova a ales pe 30 noiembrie.  E un fel de a spune “a ales” , deoarece rezultatul este mai degraba unul de zugzwang. Rezultatul este:

Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon – 21,14% din voturi.

Partidul Liberal condus de Vlad Filat- 19,63%.

Partidul Comuniştilor al lui Vladimir Voronin – 17,89%.

Partidul Democrat din Moldova, al lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc – 15,76%

Partidul Liberal ( pro-unionist ) condus de Mihai Ghimpu –  9,46%

Conform Unimedia, harta votului arata astfel:Alegeri parlamentare Moldova 2014

La fel ca la precedentele alegeri, grosso modo fortele pro-europene cat si cele pro-ruse si-au pastrat punctul de echilibru. Cu foarte mare greutate putem sa spunem ca Moldova doreste o cale europeana. Populatia acestui stat a ramas impartita si suspendata intre doua lumi, la fel ca si Ucraina. O parte are limba, obiceiurile si cultura rusa foarte aproape, cealalta parte a populatiei are rudele si sperantele mai aproape de Europa.

Leaderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon afirma ca doar un referendum ar putea stabili ce-si doresc moldovenii. Tindem sa-I dam dreptate pe jumatate. In principiu un referendum ar putea sa stabileasca o majoritate, posibil extrem de fragila pro Europa sau pro Rusia. Insa peste o perioada de timp oarecare, o luna sau un an, in functie de contextul politico-economic,  aceasta majoritate s-ar putea volatiliza. Exemplul romanesc al alegerilor prezidentiale este elocvent. In doua saptamani procentele domnului Ponta s-au pulverizat datorita felului mizerabil in care acesta a inteles sa faca politica. Moldova imparte doua culturi diferite si de aici si fractionarea orientarii politice rezultate. In stanga avem doua partide. Un partid communist si nationalist care vrea sa afirme identitatea moldoveneasca. Un partid socialist care doreste integrarea in spatiul ex-sovietic. Ceea ce este interesant la acest partid este faptul ca el provine din fractionarea comunistilor. Daca observam leaderii acestui partid vom vedea ca ei fac parte dintr-o generatie de varsta a doua, fata de comunistii domnului Voronin. Daca vom privi catre PSD-ul romanesc, vom observa ca virulenta acestei generatii “tinere” este similara: autoritarista, nerabdatoare si transanta, fara scrupule, fara respect fata de generatia mai inaintata in varsta.  Aparte de aceasta genetica psiho-politica,  valorile propuse de aceste partide sunt unele de natura traditionalista si nu neaaparat negative: munca in sectoarele primar si secundar, valorile civilizatiei ruse, obisnuinta cu limba si modul de gandi al spatiului rusesc.

De partea cealalta, exista o populatie care stie ce are de facut fara tutela unui “parinte al natiunii”, care-si afirma identitatea nu exclusiv in raport cu valorile traditionaliste ci cu cele paneuropene, iar cand acesti cetateni privesc la valorile paneuropene nu le exclud sine die pe cele ale spatiului rusesc.

In Rep. Moldova s-a creat impresia ca cineva a dat un ultimatum: ori alegeti Europa, ori Fed. Rusa. Pentru cei care au ales stanga, teama provine din faptul ca un acord cu Europa ii va rupe din confortul valorilor traditionale, iar cea mai mare teama este aceea ca in Europa ei nu cunosc pe nimeni; cum sa facem noi afaceri cu unii mai buni ca noi sau mai pregatiti ca noi – si-ar putea spune acesti cetateni. O alta frica este aceea ca daca lucrurile nu merg bine, Europa ar putea sa le intoarca spatele; in schimb priteneii rusi pot intelege anumite dificultati si chiar pot da o mana de ajutor in caz de nevoie.

La fel ca si in Romania de dupa 1989, o parte din cetatenii Rep Moldova oscileaza intre comunistii lui Voronin – in oglinda cu celebra sintagma romaneasca “nu ne vindem tara” – si preferinta catre fratele mai mare cu care ne stim de o viata ( socialistii domnului Igor Dodon ). De ce ar trebui sa ne certam noi cu fratele mai mare cu care avem atatea in comun ?– ar putea fi o intrebare legitima a acestora. Atat timp cat fortele pro-europene nu vor sti sa le explice acestor oameni ca pro-europenismul nu inseamnta anti-rusism, Rep. Moldova va ramane suspendata. Nu este mai putin adevarat ca de la Moscova semnalul este exact acesta. Europa si NATO inseamna inamicul Fed. Ruse. Copilului numit Moldova I s-a pus cea mai grea ( si stupida ) intrebare: pe cine iubesti tu mai mult, pe mama sau pe tata ?

  
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Republica Moldova in zugzwang

  1. raw says:

    Acest articol mi-a adus aminte de o scena din filmul God on Trial in care un evreu a fost pus de catre un soldat german sa aleaga intre cei doi copii ai sai . Politicienii moldoveni procedeaza similar, un cetatean moldovean este pus sa aleaga intre a-si renega radacinile si a renega tara in care traieste.Asta intra la categoria DON’TS!

    • admin says:

      Foarte bun filmul, foarte pertinenta observatia. Sa mai remarcam ca facatorii de politica a sferelor de influenta nu vad filmele bune, cum dealtfel nu vad ca realitatea pe care ei incearca sa o deseneze este de fapt o istorie repetata in alte coordonate. Ceea ce este predictibil in stanga esichierului politic moldovenesc, nu este scuzabil dreptei ( pro-europene ), care ar trebui sa iasa din aceasta logica si sa opereze cu valorile lumii transatlantice ( si daca se poate fara excesele ei).

Leave a Reply