Problema Franceza ( 2 )

Problema Franceza ( 2 )

 

Cineva din Franta spunea  dupa alegerea lui Hollande ca daca el si-ar pune in aplicare programul electoral ar fi periculos , iar daca nu si l-ar pune, ar fi un adevarat dezastru.

Cert este ca Franta a fost prima tara care a pivotat, in actualul context european, de la dreapta la stanga.

Daca suprapunem programul castigatorului peste situatia din Grecia si corsetul austeritatii germane reprezentat de Doamna Merkel, avem din nou ingredientele daca nu ale unei crize politice, macar ale unei idiosincrazii europene ca re va disemina, unde altfel, decat in hibridul monetar numit EURO.

De aceea pistonul stang european, francez in acest moment, probabil ca va pierde din presiunea pe austeritate, nu doar in interior ci si in exterior. Probabil ca Franta nu va mai fi dispusa sa fie un contributor quasi-egal  al germanilor la fondurile europene, preferand ca o parte din aceste sume sa fie indreptate spre sustinerea programului electoral al Presedintelui ales Francois Hollande. Nu intamplator prima vizita de stat a noului Presedinte se va face pe traseul Paris – Berlin.

Fostul Presedinte Nicolas Sarkozy afirma inainte de alegeri ca se va retrage din viata politica. Ieiri, a reafirmat acest lucru, cel mai probabil continuandu-si activitatea intr-un birou de avocatura, profesie pe care o practica de peste 30 de ani.  Prin aceasta declaratie, brusc, dreapta franceza pierde din aplombul electoral, lasand programului Hollande un spatiu de manevra neingradit in interiorul tarii si implicit o exprimare pe masura in cadru european.

Iata asadar cum alegerile din Hexagon influenteaza intr-un plan difuz si Bucurestii, previzibilele convulsii ale Euro aducand migrene la Palatul Victoria. Numai ca Romania, chiar dca nu este o tara fericita, este cel putin una norocoasa. Si aici stanga a preluat ( partial ) puterea, iar noul ministru de finante este unul de calibru.  Suplimentar, premierul a oferit inainte de alegerile franceze o mica prajiturica actualului Presedinte atunci cand a afirmat de : “Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog, populist fără limite, total lipsit de valori şi scrupule, fără o viziune clară şi coerentă, cu grave concepţii autoritare şi antidemocratice, exhibiţionist şi chiar bufon – adică un Băsescu al Franţei (din păcate replicat şi în alte ţări europene, dacă ne gândim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov). Acest mod de a face politică este responsabil de criză prin care trece întreagă Europa şi din care UE nu poate ieşi decât printr-un alt tip de leadership (…) Un preşedinte francez că Hollande, dornic de a păstra o relaţie pragmatică şi principială cu partenerii din Estul Europei, nu poate fi decât un mare avantaj pentru ţara noastră. Alegerea lui Hollande în faţă unui Sarkozy agăţat oportunist de braţul dnei. Merkel va da un semn aşteptat de întreaga Europă – că poate fi ales şi un lider politic care nu are în spate interesele băncilor şi ale marilor speculatori financiari (…)” (preluat din articolul lui Laurentiu Mihu – Je m’appelle Victor Infantilescu Ponta. Désolé România, désolé Crin, Romania Libera 24 aprilie 2012,  http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/je-m-appelle-victor-infantilescu-ponta-desole-romania-desole-crin-261650.html)

Victor Ponta a spus că se bucură mult pentru victoria lui Hollande şi a arătat că regretă faptul că, în entuziasmul său, a folosit “cuvinte nepotrivite” la adresa lui Nicolas Sarkozy ( Romania Libera, 7 Mai, 2012, http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/ponta-jurnalistilor-allez-francois-vive-la-france-263140.html ).

  
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply