Omul cu tatuaj rosu

Omul cu tatuaj rosu

De o lunga perioada, apelativul prezidential la adresa premierului Ponta este Victor Viorel. De ce?

Nimeni nu a reusit sa explice. O vom face noi.

In mod normal, in Romania, adresarea oficiala la adresa unei persoane se face pe numele de familie, avand in fata apelativul de domnule sau doamna. In vorbirea curenta insa, sunt uzitate si alte asemenea expresii precum “nenea” sau ” nea” ( ex: nea Gigi ), unde nea reprezinta forma contrasa a lui  nenea. Aceasta formula este uzitata in general in mediile mai putin elevate sau cand vorbitorul foloseste aceasta expresie in sens peiorativ, dorind sa-l ridiculizeze sau sa-l duca in derizoriu pe cel despre care face vorbire.

Un alt mod de adresare este cel in care dupa apelativul domnule / doamna, apare prenumele ( ex: domnu’ Gigi sau doamana Mimi ); si aceasta constructie verbala face parte din exprimarea marginala. In esenta ea vrea sa exprime o forma de respect amestecata cu o oarecare apropiere, prietenie si cel mai adesea deferenta fata de persoana careia ii este adresata aceasta constructie verbala. In spatele acestei exprimari se afla faptul ca doamna Mimi nu este o personalitate ci mai degraba o prestatoare de servicii la care se apeleaza pentru lucruri marunte.

In fosta URSS adresarea oficiala se face cu domnule sau tovarase urmat de numele de familie ( ex: domnule Putin sau tovarase Stalin ), dar aceasta exprimare nu se face in vorbirea directa ci doar cand doua persoane vorbesc despre o a treia ( ex: l-am auzit pe domnul Putin spunand despre Crimeea ca este teritoriu rusesc ).

In fosta Uniune Sovietica precum si in alte state ale spatiului ex-sovietic, dar in principal in Fed. Rusa, in adresarea oficiala directa la adresa altei persoane se foloseste numele complet al persoanei. Exemplu: domnule Vladimir Vladimirovici Putin, este adevarat ca ati acordat un ajutor fratesc Crimeei?

Atunci cand adresarea este distanta sau chiar lipsita de respect se face astfel :  domnule Vladimir Putin, este adevarat ca ati invadat Crimeea? Cu alte cuvinte, se folosesc doar numele si prenumele persoanei in cauza.

In schimb, in Fed. Rusa, cand vrem sa exprimam deferenta, simpatia, respectul si alte asemenea sentimente fata de o persoana,  vom folosi prenumele si patronimul. Un exemplu: Vladimir Vladimirovici este adevarat ca locuitorii din Crimeea v-au multumit pentru ajutorul acordat?

Presedintele Traian Basescu, ca bun cunoscator al spatiului ex-sovietic, a folosit constructia verbala  Victor Viorel in mod similar cu cea ruseasca. Atunci cand spune” domnul Victor Viorel” in loc de “domnul Ponta”, subtilitatea prezidentiala aplica eticheta de bolsevic al politicii romanesti la adresa premierului, pe care o suprapune exprimarii marginale gen doamna Mimi.

Tatuajul politic al domnului Victor Viorel, facut cu rosu de Rusia este evident.

Tot inainte, domnule Victor Viorel!

  
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply