Oameni si Organizatii

Oameni si Organizatii

Sa incepem cu o intrebare concreta: de ce foarte multi leaderi valorosi decid sa-si paraseasca organizatiile in care activeaza, uneori de o lunga perioada de timp ?

business

Sa prezentam si un exemplu la fel de concret preluat din presa de la Bucuresti:  “Sorin – Mihai Popa fusese numit in iulie 2012 Director de Dezvoltare Comerciala si Marketing in cadrul Banque de Detail Hors France, structura care coordoneaza activitatea filialelor Societe Generale din afara Frantei. DI. Sorin – Mihai Popa a ocupat inainte de aceasta numire functia de Director General Delegat al BRD-Groupe Societe Generale. In calitate de Director de Dezvoltare Comerciala si Marketing, el devine membru al Comitetului de Directie al BHFM. Ca urmare a acestei numiri, dl. Popa a renuntat la pozitia de Director General Delegat al BRD-Groupe Societe Generale. In acelasi timp, el este membru al Consiliului de Administratie al BRD-Groupe Societe Generale.

Dupa perioada de stagiatura in domeniul comercial si contabilitate, a evoluat ca inspector in cadrul Administratiei Financiare Pitesti, intre anii 1990-1993. Devine angajatul Societe Generale – Sucursala Bucuresti in 1993, ocupand succesiv functia de controlor general si pe cea de Director Executiv al sucursalei in perioada 1996-1999.
Dupa aceasta data a fost numit Director al Departamentului Retelei din cadrul BRD – Groupe Societe Generale, pana in anul 2003 cand a preluat functia de Director General Adjunct si a fost numit in Consiliul de Administratie al BRD. Din 2002, a coordonat direct procesul de restructurare, reorganizare si modernizare al retelei, iar din 2004, a coordonat procesul de dezvoltare al BRD si densificarea retelei de agentii. In 18 aprilie 2007, a fost reales în functia de administrator al BRD pentru un mandat de 4 ani.
Este absolvent al Facultatii de Finante Contabilitate – Academia de Studii Economice din Bucuresti si detine Diploma Internationala de Management eliberata de Institutul de Administrarea Intreprinderilor din cadrul Ecole Superieure de Gestion – Toulouse, Franta.” ( preluat din Hotnews – articolul “Sorin Popa a renuntat la mandatul de membru in Consiliul de Administratie al BRD – Groupe Societe Generale” – de DP     HotNews.ro Marţi, 4 iunie 2013, 10:37 Economie | Finanţe & Bănci )

Plecarea unui asemenea leader nu poate sa treaca neobservata, pe de o parte, iar pe de alta nu poate sa nu lase si urmari. BRD ca si alte banci din lume, care actualmente traverseaza un proces de restructurare, face eforturi sa-si conserve activele atat cele circulante cat si cele imobile. Criza mondiala a afectat toate organizatiile, indiferent de marimea lor, iar cele mai profitabile organizatii au fost acelea care au reusit sa-si conserve cel mai important capital pe care-l detineau: capitalul uman.

Diferenta dintre o companie profitabila si una neprofitabila a fost si este facuta in continuare nu de valoarea activelor circulante, care astazi sunt, iar maine printr-un simplu click de mouse pot sa se volatilizeze, ci de valorile umane cu care o societate stie sa se mobileze. Se spune ca cimitirele sunt pline de oameni de neinlocuit. Ei bine, desi aceasta butada este folosita ca o ironie, se pare ca ea este cat se poate de adevarata. Prin plecarea unui leader nu se va prabusi lumea, dar ea poate deveni un loc mai bun sau mai rau.

Un alt exemplu care-mi vine in minte este cel al antrenorilor echipei de gimnastica a Romaniei, Octavian Bellu si Mariana Bitang, care atunci cand au decis sa se retraga, au creat un gol valoric cu impact negativ imediat in performanta echipei de gimnastica. In mod eronat comentatori mai mult sau mai putin avizati s-au grabit sa afirme ca Romania nu mai are valori in acest sport. Realitatea i-a contrazis prin faptul ca revenirea antrenorilor la echipa nationala a Romaniei a marcat si revenirea rezultatelor la cote inalte.

Atunci cand un leader paraseste o organizatie, acesta nu o face doar fizic ci si cu un intreg arsenal de know-how, precum si cu un concept intreg de business rafinat de-a lungul timpului, castigat atat prin eruditie cat si prin experienta. Aceste lucruri nu pot fi conservate la nivel organizational indiferent de cate proceduri s-ar inventa.

Statele Unite au fost invidiate mereu ca au investit financiar in oamenii de valoare. Incepand cu Wernher von Braun si terminand cu toti tinerii recrutati anual de catre universitatile americane. O forma meschina de invidie si impotenta sistemica au stat la baza acestor acuze. Organizatia numita USA a stiut dintotdeauna sa-si atraga valorile, spre deosebire de Batrana Doamna, si am numit aici Europa, care este si batrana si nici nu mai este o doamna! Organizatiile se construiesc cu oameni si nu cu grafice sau cu scheme de organizare. Modificarea unor scheme organizationale poate fi benefica prin eliminarea punctelor blocante dintr-un lant de productie, dar pana la un punct: aceste este resursa umana. Fara o resursa umana de calitate, nici o reorganizare nu poate aduce mai mult decat precedenta organizare sau reorganizare. Sa incheiem cu o intrebare cu raspuns inclus: oare de ce Real Madrid sau Barcelona sunt dispuse sa investeasca sume uriase in jucatori ( a se citi resurse umane ) precum Messi sau Cristiano Ronaldo ? Nu ar putea oare sa nu mai cheltuie atatia bani cu resursa umana ci doar sa reorganizeze putin jucatorii pe care-i au, schimband spre exemplu fundasii cu atacantii si vanzand acele staruri, economisind banii cheltuiti cu salariile acestor jucatori ? Ce restructurare de succes ar mai face…. Iata deci cum oamenii cu orientare de business veritabila stiu ca resursa umana este cea care aduce profit si nu reorganizarea sau nestiinta de a-ti pastra oamenii valorisi atunci cand acestia vor sa plece pentru ideile lor, pentru veniturile lor  sau pentru o alta organizatie mai dinamica.

 

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply