O vizita istorico-oenologica

O vizita istorico-oenologica

 

Angela Merkel a fost la Chisinau. O vizita asteptata cu sufletul la gura de catre conationalii de peste Prut. Pregatirea vizitei a fost ca pentru una de grad zero.

“Cancelarul german Angela Merkel şi-a încheiat în seara zilei de miercuri, 22 august, vizita oficială în Republica Moldova,  efectuată la invitaţia prim-ministrului Vlad Filat.

 În ultima parte a vizitei, Angela Merkel şi Vlad Filat  au vizitat Complexul Cricova. Cancelarul, însoţită de membrii delegaţiei oficiale,  a efectuat o excursie prin oraşul subteran, informează Serviciul de presă al Guvernului.

Conducerea complexului i-a dăruit Cancelarului 460 de sticle de vinuri de colecţie. Vinurile sunt produse din soiurile Cabernet, Codru, Gewurz Traminer, Cahor, Marsala, Grătieşti. 

Sticlele  vor fi păstrate la Cricova, iar la solicitare, acestea vor putea fi livrate Cancelarului. Angela Merkel a lăsat un mesaj în Cartea de Oaspeţi ».

In timp ce scriu acest articol probabil d-na Merkel isi bea cafeaua la Berlin. Singurul eveniment notabil  - doar pentru presa si cititorii nevinovati  - din vizita cancelarului german ramane acel coctail Molotov aruncat inspre coloana oficiala, probabil sa-i reaminteasca nemtoaicei ca si inaintasii eu au fost alungati la fel de acolo.

In rest mai nimic. Am aflat ceea ce stiam : ca Moldova are un drum european si ca negocierile conflictului cu Transnistria se vor purta in formatul cunoscut: 5+2. Pentru a comunica cele doua lucruri era nevoie doar de un telefon si nu de o deplasare cu avionul.

Vlad Filat, premierul Moldovei, dupa aceasta plimbare istorica cu iz oenologic * a d-nei Merkel,se va deplasa, unde altundeva, decat la Moscova…Se astepta cineva ca Germania sa-i spuna altceva decat i-au spus cei de la Moscova ? Daca existau asemenea sperante la cineva de la Chisinau sau de aiurea, ele au fost naive. Mai degraba aceasta vizita eu o vad ca fiind o mica solictare din partea lui Putin :

-          D-na cancelar, noi vrem sa clarificam problema aceasta in sensul pe care-l cunoasteti si cu care noi ( Fed. Rusa si Germania ) am cazut déjà de acord. Totusi, cei de la Chisinau cred ca pot sa aiba opinii proprii in ceea ce priveste chistiunea Transnistreana. Ati fi atat de amabila sa faceti o vizita « istorica » in care sa-i asigurati si dvs. de ceea ce noi déjà i-am  asigurat ?

-          Desigur Vladimir, oricum n-am nimic pe agenda in perioada asta…

Asta inseamna sa fi eficient ca diplomatie: de ce sa deplasezi o cohort de delegatii, de agenti secreti, sa platesti alti agenti de influenta, sa te ratoiesti pe la televizor, sa ameninti ? Toate astea costa bani si energie. In schimb o vizita « istorica » costa doar un bilet de avion dus-intors. Cum disimulam povestea asta ? Aruncam o sticla cu alcool, dupa ce trece coloana oficiala.  Cu toate pregatirile de grad zero.  Ce mesaj a transmis presa de pe toate malurile Prutului si Nistrului?  Uite, Moscovei nu-i convine vizita asta…deci e de bine, o sa ne ajute nemtii… Noapte buna copii !

Daca n-am dreptate si cei de la Kremlin n-au gandit asa, atunci le-am dat o idee. Pentru asta au sa-mi dea o rubla. Daca in schimb e adevarat ce am scris, atunci am sa reiau un slogan al unei banci dambovitene cu nume nemtesc: « Gandim la fel « .

Si ca sa vedeti cat de comica este istoria cu noi romanii, indiferent pe ce mal al Prutului ne-am afla, vizita cancelarului german a avut loc in preziua  datei de…de…bravo, ati ghicit…23 august ! Este exact ziua in care His Majesty Mihai I transmitea Berlinului o felicitare prin care-i spunea ca Romania si-a schimbat voluntar adversarul. Peste cativa ani, incepand din 1947, traducerea scrisorii era urmatoarea : “Romania a scapat de sub jugul fascist”. Daca nu stiati, fascistii erau nemti. Acum nemtii nu mai sunt fascisti, dar ei stiu bine ca si atunci si acum tot nemti erau si sunt  – asta asa ca o remarca minora…

Ce vreau sa mai adaug cu aceasta mica digresiune  ? Ca am venit cu un argument irefutabil si de maxima noutate istorica : ca si peste Prut sunt tot romani pentru ca ni se intampla aceleasi  lucruri comice!

O mica remarca de incheiere : D-na cancelar, nascuta in fosta RDG, vorbeste la perfectie limba rusa !

 

  
Tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply