Mizantropul parizian

Mizantropul parizian

Mizantropul parizian

Pamflet

Iata ca nu trece nicio zi fara o stire din Franta. De data aceasta, un nou atentat zguduie aceasta tara, dar nu cu violenta ci cu gaze ilariante. Sursa emisiei,  Rue de l’Exposition de la numarul 1 si respectiv 5, adica Institutul Cultural Roman si Ambasada Romanei din Hexagon.

Presedintele Romaniei, Klaus Johannis va merge marti ( 10.02.2015 ) la Paris. Cu prilejul receptiei ce va fi data la Ambasada Romanei  “odată cu invitaţiile a fost trimis şi un document cu adnotări, în care unii invitaţi erau catalogaţi drept „indezirabili” sau chiar „scârboşi”.

Potrivit unui comunicat al MAE, „referitor la situaţia creată prin transmiterea unui fişier de uz intern al Ambasadei României la Paris, persoana responsabilă de comiterea faptei respective a fost deja sancţionată. De asemenea, a fost dispusă convocarea în Centrală pentru a da explicaţii în faţa Corpului de Control şi Evaluare Diplomatică din cadrul Ministerului de Externe – detalii aici.

Am ras pana la epuizare citind aceasta stire, imaginandu-mi cam cum a citit fiecare invitat adjectivat, documentul Ambasadei.

Ce a fost in sufletul si in mintea angajatului nu putem sti cu precizie, dar situandu-ne ipotetic in cele doua componente de ordin metafizic ale impricinatului, putem sa sondam realitatea franceza cu ochiul mizantropului roman devenit parizian prin detasarea sa la post.

Nu intelegem supararea de moment a MAE Roman, si nici sanctiunea aplicata angajatului, atat timp cat aceasta stire ar trebui sa ne faca cinste…Ia ganditi-va…ca ultimul numar din Charlie Hebdo ar putea fi chiar documentul Ambasadei Romanei. Doar lipsa de inspiratie a romanului a facut ca titlul invitatiei in loc sa fie “Charlie Hebdo”” a fost “Invitatie la Dineu” Ma rog…

Cu alte cuvinte, ce,  noi romanii nu putem fi satirici?! Oficial vorbind..

Iar francezii, suparaciosi din fire – cum ii stim, in loc sa se amuze, au considerat cele cateva dulcegarii ale romanului deplasate…Clar, oamenii n-au umor!

Sa patrundem mai adanc in metafizica romanului, atat de adanc cum ar fi facut-o orice rege al Frantei cu supusele sale.

Sa ne imaginam monologul Angajatului din Ambasada, pregatind lista invitatilor:

I-a sa vedem… Jean ala care a fost la Ministerul de (ex-in)terne si acum e atasat militar,da…, acum e colonel, si care vine iar cu nevasta-sa aia grasa si urata ca ultimul arondismment din Paris. Ultima data cand l-am invitat aici, a mancat si ultimul mic din ambasada, a lins tot mustarul din farfurie, iar nevasta-sa nu mai pleca de langa prajiturile cu gem. Cum, n-o stiti pe nevasta-sa…Vai de mine…Pai stati sa vedeti, ca dupa ce le-a mancat pe toate alea cu gem, i-am adus niste jofre si i-am spus ca prajiturile astea au numele unui general francez. Ce credeti ca mi-a spus nefericita? Ca si acum mi-o amintesc…avea o palarie cat un OZN-eu si radea ca proasta….ha, ha, ha, stiti domnule diplomat roman, eu de mult vroiam sa mananc un general…pentru ca acasa am doar un colonel…da, da, generalii astia sunt tare dulci! Cum ziceati ca se cheama prajitura asta ?

Incredibil cum indrazneste obraznicul sa mai vina iar cu nevasta-sa aia grasa si urata. Da, urata ca o statie de metrou! Iar trebuie sa fiu amabil cu astia, iar trebuie sa zambesc la glumele lor tampite…

Si scarbosul ala de Maurice, ala care la fel, ultima data i-a mancat pana si sarmalele Ambasadorului din farfurie si dupa aia ragaia in nasul Atasatului Militar….Pai normal ca le-a mancat pe toate, la ei aici in tara iti servesc o farfurie cat o fata de masa, cu doua alune speriate pe un rest de carne si manjite cu cine stie ce gem amestecat cu otetul lor de Bordeaux…Deh… mancare frantuzeasca, d-aia aleasa, de te intorci dupa aia de pe-o parte pe alta in somn, de nemancat ce te-ai culcat dupa un asa ospat cu piramidoanele lor. Si cand vin aici la noi la Ambasada sunt in stare sa se arunce peste purcelusul cu mar in gura…de I se intorc bietului animal copitele in sus de tristete… Hai, bine, fie, asta n-ar fi nimic, da’ a doua zi dupa petrecere, daca e vreunul pe care nu l-ai indopat, ia sa vezi ce comunicat da in presa…”Desigur, Romania a facut progrese pe drumul integrarii europene, dar mai are de parcurs cativa pasi importanti ”. Cum ma nemernicule…doar progrese? Cati pasi mai are ma scarbosule, o mie, doar mii, zece mii de ani…ia zii ma cati mici cu mustar face ma integrarea aia europeana, cati purcelusi face ma MCV-ul ala?

Poftim, altul…Jeromme, asta bea vin de Jidvei cat bea boul apa…Asta cand se imbata canta Marseilleza. Odata l-am intrebat daca are curaj sa o cante in Marsilia sau la Lyon…mi-a zis ca nu, si ca-i e frica, pentru ca acolo francezii nu mai sunt majoritari. Pai cum ma, ilegalist nenorocit, Ambasada noastra e casa conspirativa sau refugiu pentru Rezistenta?

Oricum, bine ca nu avem cine stie ce relatii cu sora noastra mai mare si mai afurisita – Franta, ca cine stie de cate ori venea Presedintele in vizita… si sa vezi atunci cum se tineau lant dineurile si petrecerile…Pai ne-am fi transformat din Ambasada in crama…Atunci sa fi vazut ce sapuneala mi-ar fi tras aia de la Bucuresti…iar ai mancat banii Ambasadei, iar ati lins tot vinul adus din tara, putregai capitalist ce sunteti…adunatura decadenta si spurcata…noi va trimitem sa strangeti relatiile cu sora nostra cea nebuna si vitrega si voi strangeti sticlele de pe jos la fiecare petrecere…

Ia mai bine sa facem noi o lista completa cu invitatii si cu observatii ca sa vada si aia din tara, cum sta treaba aici. Sa stie si ei cu ce muraturi trebuie sa avem noi relatii europene.

Cu greu am reusit sa-l oprim pe diplomatul nostru din monologul sau, dar iata ca acum, in incheiere, dorim sa transmitem si pe aceasta cale, ca prietenia romano-franceza trebuie sa continue cu aceeasi dragoste vinovata cu care am facut schimb de valori de-a lungul istoriei. Cu speranta ca pentru un million de minoritari veniti din Romania vor avea parte de un Brancusi sau un Ionesco, prietenia si iubirea intre cele doua surori va ramane de nezdruncinat, de asemenea fleacuri. Si totusi, exista iubire…

Si totusi, ne intrebam ce va spune Holland-ezul francez dupa buletin dar flamand dupa nume si  (P/p)utin mai mult socialist dupa culoare, atunci cand va citi documentul Ambasadei Romaniei? Probabil nimic, avand in vedere ca in timpul vizitei sale la Moscova, impreuna cu cancelarul Anghela Merkel, Hollande a reusit sa semene cu cei descrisi de functionarul Ambasadei Romaniei.agerpres_putin_merkel_hollande In timp ce Vladimir Putin ii invita sa i-a loc la masa pe invitatii sai, francezul nostru s-a asezat primul pe scaun, fara a tine cont ca in incapere se afla o doamna.  In schimb domnul Putin, elegant, a asteptat ca doamna Merkel sa ia loc pe scaun, dupa care s-a asezat si el. Asa ca indemnam Ministerul Afacerilor Externe al Romanei sa nu judece prea aspru sinceritatea involuntara a mizantropului parizian roman.

Sa mai spuna cineva ca relatiile romano-franceze nu sunt sincere! Ca intre doua surori…ca intre fete…

Charlie Hebdo continua…

P.S.

…tiparit de Ambasada Romaniei!

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply