Misterul guvernului Ponta

Misterul guvernului Ponta

 

Cum a fost posibil ca Presedintele sa ofere guvernarea USL ?  Ce e in spatele ei? Un alt cal troian presidential ?

Presedintele  a inteles cu mult timp in urma ca PDL nu mai reprezinta o solutie pentru actualele problem ale tarii; dar mai mult decat atat, a avut si curajul sa procedeze in consecinta la momentul oportun. Putea sa n-o faca. Aparea un scandal, unii din USL vorbeau iar de suspendare, de Presedintele jucator, Curte Constitutionala aservita, etc. Si lucrurile ramaneau in continuare asa cum dorea Presedintele. Nu a procedat asa, si a facut foarte bine. Orice se poate spune despre Traian Basescu, dar n-am sa fiu niciodata de acord ca nu-l intereseaza  Romania si ca la sfarsitul mandatului sa spuna « uite, am adus corabia la mal, intreaga ».  A fost capitan de vas, iar din educatia dumnealui nu lipseste patriotismul. E un cuvant la care multi zambesc sau dau din mana a lehamite…Sa dea…  Si asta nu trebuie sa sune ca o lauda. Eun fapt. Indiferent de perceptia unora sau a altora despre anumite atitudini prezidentiale, Traian Basescu ramane un om responsabil cand vine vorba de tara. Nu-i este indiferent ce se intampla cu Romania. Si cand greseste, in opinia unora, nu o face din neglijenta ci pur si simplu pentru ca asa considera el ca e bine.

Nominalizarea  Premierului a venit – era sa spun firesc, dar nu e firesc – e pe cale de consecinta. De ceva vreme, Presedintele s-a distantat de PDL ca entitate politica ( nu de anumiti colaboratori ai sai ). Pozitionarea sa in centrul esichierului prin aceasta distantare are mai multe efecte. Sa incepem cu cel mai important : tara. Romania are un guvern ! Prin aparitia acestui guvern  a detensionat o situatie politica incordata. Dealtfel inclusiv fostul Presedinte Ion Iliescu a pus intre paranteze, intr-un interviu recent, suspendarea lui Traian Basescu, anvizajand stabilitatea politica.

Al doilea efect : a stopat prabusirea popularitatii PDL, oferindu-i acestui partid o perioada de reasezare. In ce masura PDL va reusi sa-si repozitioneze discursul si sa-si credibilizeze activul de partid, ramane de vazut.

Al treilea efect : Prin aceasta nominalizare, Presedintele urmareste ca Romania intr-un viitor apropiat sa poata avea doi oameni tineri si de calibru atat in stanga cat si in dreapta esichierului. Ponta in stanga, Razvan Ungureanu in dreapta. Practic, Presedintele a incercat schimbarea varfului politic al tarii. Macar varsta, pentru inceput, daca nu ca mentalitate…   Cand ai doi oameni pregatiti, indiferent care este rezultatul unor alegeri sau al unor schimbari conjuncturale, stabilitatea tarii se va sprijini si pe responsabilitatea celor care o conduc, indiferent daca aceasta este data de stanga sau de dreapta.

Dealtfel, aceasta este si cheia in care trebuie inteleasa expresia Presedintelui, la adresa lui Victor Ponta -  care a creat atata anxietate – aceea de imatur. Sensul expresiei era :uite Victor, Romania are nevoie de un leader de stanga veritabil. Ca sef de partid poti sa spui orice. Ca viitor sef de guvern sau de stat trebuie sa faci. Daca spui o prostie, lumea o va trata ca atare. Dar daca faci o prostie, asta s-ar putea sa coste tara ! Tu Victore, ca viitor demnitar, trebuie sa te maturizezi politic mai repede, pentru ca aceasta tara nu mai poate astepta la nesfarsit lipsa unor oameni de calibru !

Succes Guvernului Ponta !

  
Bookmark the permalink.

Leave a Reply