Manevre militare in Extremul Orient

Manevre militare in Extremul Orient

Marti 16 iulie 2013, Vladimir Putin, Presedintele Fed. Ruse a luat parte la cele mai ample manevre militare ale armatei de la cadrea comunismului. La aceste manevre au luat parte 160.000 militari, 5000 de tancuri, 130 avoane precum si nave din flota Extremului Orient.

Intr-o recenta declaratie al leaderului de la Kremlin, acesta afirma ca pana in anul 2020, Fed. Rusa va aloca aproape 500 mld. EUR in modernizarea armamentelor acestui stat.

Procesul de modernizare a inceput cu ceva timp in urma, ca urmare a schimbarii abordarii acestui subiect de catre Kremlin.

 O serie de analisti militari afirmau ca aceste exercitii reprezinta un semnal indreptat impotriva Chinei pe de o parte sau a Japoniei si a SUA pe de alta, avand in vedere disputa asupra Kurilelor.

In opinia noastra, aceste manevre reprezinta un test al noilor armamente care au fost integrate in armata rusa si nu reprezinta o amenintare pentru statele vecine. Fata de manevrele militare din Marea Neagra unde au participat doar 7000 de militari, in Extremul Orient Fed Rusa a simtit nevoia sa-si faca simtita prezenta cat a putut ea de consistent. Daca pentru Europa 5000 de tancuri sunt o forta de luat in seama, pentru armata chineza, spre exemplu, nu reprezinta o forta de descurajare, cu atat mai putin o amenintare. Daca in Europa, masarea la granita a 160000 de militari este un semnal de alarma serios, in Extremul Orient aceasta cifra este una oarecare. Daca armata romana avea inainte de 1989, 160000 de militari la o populatie de 22 milioane de locuitori ( cam cati locuitori are si Coreea de Nord la momentul actual ), atunci despre ce amenintare poate fi vorba. Daca luam in calcul si faptul ca in afara de marina militara, militarii din Extremul Orient nu au mai executat misiuni de lupta de mare amploare din perioada regimului comunist, atunci explicatiia recentelor manevre este evidenta.

Fara a intra in detalii de ordin strategic, cele 5000 de tancuri, putem afirma ca sunt de un real folos in Campia Rusa sau in trecatoarea spre orasul georgian Gori, dar nu in muntii din Extremul Orient. Podisurile din zona chineza ating 5000 de metri inaltime de la nivelul marii, iar o batalie de tancuri in sens clasic la o asemenea altitudine nu este un subiect ce merita abordat aici.

Opiniile de mai sus nu trebuie sa ne induca in eroare : Fed. Rusa face orice ii sta in putinta sa-si arate forta sa militara, probabil in incercarea de a-si autoinduce sentimentul de mare putere.  Si totusi, cat timp Fed. Rusa nu-si  poate proiecta puterea mai departe de apele teritoriale, ramane o putere zonala importanta, a treia mai exact, dupa China si Japonia impreuna cu SUA.

Pentru o mai buna intelegere a contextului, cititi si articolul Al doilea triunghi strategic.

  
Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply