Ispita imperiului

Ispita imperiului

Zbigniew Brezinsky vorbeste intr-o carte a sa despre statele pivot strategic ( Marea tabla de sah ). Ucraina este un asemenea stat – pivot strategic. Particularitatea acestui stat rezida din identitatea sa ambigua, identitate distrusa genial de catre Iosif Visarionovici. Ucraina, ca stat conturat in granitele sale actuale a fost format ( nu s-a format !) la Kremlin prin oferta unui pion otravit numit Crimeea. Un cadou oferit de catre Stalin, mai mare decat acest stat putea sa primeasca. Una din invataturile ortodoxe afirma ca “trebuie sa fi pregatit sa oferi”; ei bine, eu cred ca trebuie sa fi pregatit si sa primesti, iar Ucraina n-a fost pregatita! Stalin stia perfect ca oferind o peninsula va controla un intreg teritoriu.
Teritoriul estic al Ucrainei este majoritar rusofon, rusificat, rusofil si familia de cuvinte poate continua. In concluzie sufletul majoritatii parti a populatiei estic-ucrainiene este rus. In concluzie, Ucraina nu este un stat natiune. Estul si vestul au populatii diferite, valori diferite, nivele de trai diferite si nu in ultimul rand aspiratii diferite. Confuzarile ucrainiene sunt evidente plecand de la propria sa identitate statala. Daca i-am intreba pe vecinii nostrii pe cine considera prieteni sau pe cine considera o amenintare vom constata ca: vestul ucrainian vede in Europa un sustinator si implicit are capul compas setat pe aceasta directie. In schimb, estul va considera ca ora exacta trebuie sa se dea de la Moscova. Presupunand ca puterea de la Kiev ar fi una pragmatica, ar avea de rezolvat urmatoarea dilema startegica: In Crimeea exista Flota Marii Negre – ruseasca. In sud-vestul tarii are avanpostul transnistrean – rusesc, deasemenea. Poate oare puterea de Kiev sa ignore cei doi dinti ai clestelui rusesc ? Evident ca nu! A incercat Iusceko, dar a sfarsit la fel ca si PNT-CD-ul romanesc. Nici nu a reusit si nici nu mai exista de facto. Ce ar trebui sa aleaga leadership-ul ucrainean intre o europa divizata, egoista si debusolata economic si o uniune panslava in curs de (re)coagulare? Marele esec nu este al Ucrainei ci al vestului ! Revolutia oranj a venit precum PNT-CD-ul romanesc si a disparut din incapacitatea sa de a raspunde adecvat si economic si strategic. Cand avea nevoie de sustinere economica nu a primit-o. Desi la nivel declarativ, Europa a sustinut acest stat, cand in spatele declaratiilor nu ai nimic, e greu sa fi convingator. Iar Europa nu a convins la Kiev. Sau mai pe intelesul unei voci pariziene, din ce in ce mai acuta, dar inconsistenta – Europa nu a avut savoir faire. Din pacate, nici Administratia Obama nu a sesizat pericolul ca acest stat sa pivoteze spre est, sau nu putut contracara aceasta miscare de rotatie ucraineana. Desigur, ajutata de levierul rusesc. Tragic este ca Brezinsky e un democrat, la fel ca si Presedintele american…dar nimeni nu e profet in tara sa. Federatia Rusa – din pacate pentru lumea occidentala constienta si responsabila – a jucat perfect cartea ucrainiana si a castigat. De aceea dintele transnistrian este vital pentru clestele rusesc.

Fed. Rusa fara Ucraina este o putere zonala oarecare; impreuna cu Ucraina, reprezinta o mare putere regionala si una din puterile cu influenta in afacerile europene.

Scoala politica sovietica a predat lectia preluarii si mentinerii puterii, fara greseala: Ianukovici – un prorus cu accente nationaliste, o acuza pe Timosenko – prooccidentala, de actiuni economice proruse !!!

Paradoxul ucrainean e doar aparent. Scoala de gandire sovietica ofera cea mai buna explicatie: la finalul celui de-al doilea razboi mondial, maresalul Jukov a fost acuzat de catre Stalin, de actiuni impotriva Uniunii Sovietice!!! Tocmai Gheorghi Jukov devenise “dusman al poporului”, cel mai galonat maresal, care-i castigase lui Iosif Visarionovici razboiul in Europa! E adevarat ca Jukov a fost reabilitat ulterior.  Timosenko nu, deocamdata.

De ce a cautat Stalin sa semneze un “pact de neagresiune” cu Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial, atat timp cat cele doua state inca nu aveau granita comuna ? Simplu, Uniunea Sovietica cauta zona de contact, nu in interesul neagresiunii ci dimpotriva. Si nu impotriva Germaniei ci impotriva intregii europe!

Ce au in comun toate cele trei actiuni ? Daca tu ma acuzi pe mine de un lucru, eu iti demonstrez ca tu te faci vinovat de acel lucru. Daca tu ma acuzi ca eu sunt de stanga, eu nu te acuz ca tu esti de dreapta ci iti demonstrez ca tu esti de extrema stanga!

Ucraina ramane prizoniera propriei sale istorii si din pacate, si a vecinului sau rasaritean. Atat timp cat ucrainienii nu vor alege intre autodeterminare – pe de o parte si a apartine cuiva sau de ceva – pe de alta, vor ramane suspendati intre doua lumi. Optiunea cea mai comoda este estul; cu pretul pierderii identitatii. Probabil ca ispita imperiului va fi irezistibila…

  
Tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply