Generatia inutila

Generatia inutila

Noi ne-am batut in istorie cu cine nu trebuie…pardon..ne-am aparat… nu pe noi, ci pe toti hotii, borfasii, mincinosii, golanii si trantorii din interiorul acestei conventii numita Romania!

In schimb ne-am lasat ocupati de toate subspeciile culturale – pentru ca adevarata ocupatie nu este a teritoriilor, nu este a populatiilor, ci a mintilor oamenilor. Iar noi nu mai suntem autentici ci unii modificati genetic, manelizati, pervertiti la subcultura, « educati » sa consumam pop-korn cultural.

lost generation

Vechea generatie urbana preluase din perioada antebelica educatia asezata si meticuloasa. Vechea generatie rurala ajunsa in mediul urban prin dorinta de evolutie si de educatie a preluat aceleasi valori. Dar a fost si cea care care a pastrat tezaurul moral si cultural national. Acestia, cu totii au format minoritatea care a cizelat societatea romaneasca.  Acestia au fost generatia necesara.

Majoritatea care a deformat societatea romaneasca era compusa din locuitorii vechilor mahalale ale oraselor precum si a cohortelor rurale dislocate prin forta Partidului Comunist Roman. Majoritatea rurala adusa odata cu industrializarea haotica nu a simtit nici nevoia si nici dorinta de a se conecta la valorile marilor orase, valori aduse in timp, de catre tinerii plecati la studii, de catre intreprinzatorii autohtoni sau de cei straini veniti in Romania. Aceasta majoritate nu s-a racordat sub nicio forma la cultura marilor orase, fiindu-i complet straina. Romania a experimentat multiculturalismul in anii 1950-1989 prin fenomenul migrational intern, care in Europa de Vest avea sa se produca prin popularea centrelor industriale cu emigranti veniti din Europa de Est sau din coloniile unor foste imperii.

Dupa 1989 masa de intruders-i rurali, semi-analfabeti  care au fost dezafectati social, a ramas pe loc, creand un lumpen-(ex)proletariat utilizator de facilitati urbane minimale, reduse adesea la utilitati si alimentatie. Aceasta majoritate, fara o apartenenta sociala bine conturata si-a reprodus propriile gene, dand nastere unei noi generatii careia nu a putut sa-i spuna nimic. O generatie de semi-analfabeti care s-a reprodus la comanda, a produs o alta generatie asemanatoare. Actuala generatie a preluat de la cea anterioara, pe langa informatia genetica si imprintingul informational. Acesti replicanti umani nu au putut sa transmita idei ci doar informatii de proximitate golite de substanta si lipsite de educatie : culturala, fizica, alimentara, civica, muzicala, vestimentara sau religioasa. Daca o tara are o mostenire culturala, cele de mai sus arata ca avem si o mostenirea sub-culturala ; karma natiunii.

Privind la cele doua generatii, nu putem sa nu observam ca autonivelarea educationala si culturala a celor doua s-a produs bazandu-se pe autosuficienta ; pe lipsa oricarui drive al performantei. Poate de aceea am devenit atat de adaptabili ( ca populatie ). Ei s-au adaptat doar la propriul univers, iar dimensiunea acestui spatiu a fost anihilata prin ignorare si prin ignoranta. Cu cat spatiul s-a ingustat, tinzand spre limita, adaptarea prin contractie s-a facut fara ca aceasta majoritate sa se simta constransa. Principiul II al mecanicii a fost anulat.

Ulterior, cand Romania a devenit un spatiu ceva mai ofertant, obisnuinta si obiceiurile acestei mase de lumpeni adaptate perfect imbecilizarii organizate, a functionat impecabil tot in parametrii epocii anterioare. Singura modificare a privit doar spre parametrul cantitativ : de la putin, deloc si ieftin, generatia veche a facut “Marele salt inainte” integrand si : mult, foarte mult si tot ieftin, dar fara a se desparti de primele. “Scump” este apanajul celor care au progresat, de regula,din categoria lumpenilor in cea a infractorilor.

Diferenta intre cele doua generatii este reductibila doar la utilizarea tehnologiei. Spre deosebire de vechea generatie, actuala poate utiliza orice tip de tehnologie high-end, de natura casnica. Tehnologia nu a stimulat noua generatie catre cunostere profunda ci doar catre utilizarea sa.   Semi-analfabetismul supertehnologizat subsumat unui singur scop : consumul. Noua generatie va reproduce la randul sau modelul parental, fara a aduce nicio valoare adaugata nici sieisi si nici natiunii. Generatia nepoteilor, inlocuind generatia bunicilor, va crea impreuna cu generatia parintilor o mare generatie : generatia userilor. Generatia inutila. Pe distanta a trei generatii, bagajul informational transmis s-a limitat doar la folosirea obiectelor din mediul inconjurator, la asumarea acelorasi frustrari si fobii, si la consumarea aproximativ a acelorasi produse subculturale ( cu derivatele inerente…progresului ).

Mana intinsa cu umilinta spre mila celor « de sus », a fost cultivata cu sfintenie de catre toate aceste generatii. Invidia fata de cel care are un colt de paine in plus, a fost transmisa intacta. Respectul pentru cel care « s-a ridicat » rapid si pe cai nestiute a fost trecut si el in tezarul noii generatii. Retetele de succes ale celor ce ar fi trebuit sanctionati de catre Codul Penal au fost si ele livrate cu respect noii generatii, ca fiind o parte din invataturile despre lume si viata.

Tipic generatiilor derivate din lumpen-(ex)proletariat sunt umilinta fata de ce este deasupra si aroganta fata de ceea ce este dedesupt (sub ).

Aspiratiile transmise de la o generatie la alta au vizat un singur atribut : a avea !

  
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply