Frumoasa Viena

Frumoasa Viena.

 

M-am intors recent dintr-o calatorie; am revazut Viena. E reconfortant cand intalnesti un model cultural care-ti vine bine. La Ubahn ( metroul vienez ) toata lumea care urca si coboara pe scarile rulante se aseaza pe partea dreapta: ca sa lase loc de depasire celor care se grabesc. Daca lasi pe cineva inaintea ta, sau ii faci loc sa treaca, invariabil apare un zambet insotit de un « danke » satisfacut. Vienezii sunt niste oameni foarte civilizati. Cum distingi un vienez veritabil de un turist sau de un « auslander » ? Foarte simplu : ei sunt politicosi si educati ; ceilalti mai putin. Ii mai recunosti dupa vestimentatie : eleganta si cu o forma de sobrietate ; nimic excentric, nimic deplasat. Sase sute de ani de imperorat au facut din acesti oameni un model de civilizatie si de educatie. Sa nu cumva sa credeti ca sobrietatea presupune monotonie ; nicidecum. Arhitectura desi imbraca cladirile capitalei cu toate curentele aparute de-a lungul timpului, putand crea impresia de monotonie prin regimul inaltimii cladirilor, totusi, la o privire mai atenta, observam ca aceasta arhitectura a modelat Viena cu gust si cu eleganta germanica. De la barocul cladirilor imperiale, tusat cu roccocoul unor interioare si pana la cladirile Scolii Vienenze care a nascut Art Nouveau-ul, totul este exact acolo unde trebuie. Ici si colo se observa si intruziunea stilului venetzian, dar nimic agresiv. Desigur, nimic nu e perfect, cortinele de sticla ajungand pana in centrul capitalei, dar « evolutia » nu are totdeauna sensului regasit in denotatia cuvantului, ci mai degraba devoaleaza o deplasare catre altceva, diferit, iar diferit nu este in mod necesar valoros. Am regasit un oras intr-o recontructie discreta. Fatadele cladirilor sunt proaspete la fel ca si fructele din Piata Naschmarkt. Dimineata strazile ude sunt reconfortante ca un dus dupa o noapte istovitoare. Orasul se pune intr-o miscare vioaie dar nu agresiva ca in alte capitale dezorientate de propriile neputinte sau de ale celor ce le murdaresc.

De la Imperiul Habsburgic la Romania actuala…

Ma gandesc cu parere de rau ca acum o suta si ceva de ani, poate doua, Imperiul austromaghiar se intindea pana la arcul carpatic si putin peste el. Oare de ce Frantz Joseph nu a venit pana la Bucuresti ? Cred ca ne prindeau bine niste sute de ani – atentie – nu de ocupatie cum am fi tentati sa ne revoltam in nationalismul nostru usor gregar – ci de civilizatie germanica ! Diferenta culturala este vizibila prin comparatie intre orasele transilvanene si cele din restul provinciilor istorice. Spuneam in articolul « Generatia Inutila…si anormalitatea unei natiuni « ca «      Noi ne-am batut in istorie cu cine nu trebuie…pardon..ne-am aparat… nu pe noi, ci pe toti hotii, borfasii, mincinosii, golanii si trantorii din interiorul acestei conventii numita Romania ! « .

In schimb ne-am lasat ocupati de toate subspeciile culturale – pentru ca adevarata ocupatie nu este a teritoriilor, nu este a populatiilor, ci a mintilor oamenilor. Iar noi nu mai suntem autentici ci unii modificati genetic, manelizati, pervertiti la subcultura, « educati » sa consumam pop-korn cultural. Ce inseamna sa fi autentic ? Inseamna sa fi roman, evreu, maghiar, armean, german, tatar, bulgar, sarb si orice individ mai vreti, care traieste pe acest teritoriu, demn si care-si respecte semenul !

Adevarata invadare a Romaniei nu s-a produs cu tunul, decat odata in istorie , si a fost facuta la cererea nostra ( de fapt a Majestatii Sale… – la 23 august 1944   – vezi articolul «  23 August 1944 – Drapel in berna ! » ).  Adevarata invadare a tarii a fost facuta prin slugarnicia tuturor domnitorilor care se prosternau la Inalta Poarta sau pe la cine stie ce alte Porti. Din istorie am stat cu mana intinsa la toate Portile mai mari sau mai mici. Bonjour monsieur… Bonjour monsieur…   Cu cateva exceptii : Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, Vlad Tepes sau Brancoveanu. Mai sunt si altii. Dar asa cum spunea Cioran, Romania nu are istorie, are doar momente de istorie. La intrarea in Palatul Schombrun din Viena este afisata genealogia imparatilor habsburgici : se intinde pe sase ( 600 ) de ani si mai bine! Fabulos ! Toti cu nume si prenume, cu copii cu nepoti si stranepoti. Iar la origini erau elvetieni ! Incercati sa legati cateva zeci de ani la noi,  in fiecare din provinciile istorice…nu veti reusi decat cu mare greutate sau adesea, deloc !   Adevarata invadare a Romaniei s-a facut de catre noi : cu propria umilinta, cu propria noastra toleranta, cu propria nostra indiferenta. Si cu propriul nostru individualism de proportii cosmice pentru lucruri derizorii ! Am avut o idee nationala pe care am indeplinit-o, dar nu 100%. Dupa aceea ne-am topit! Nu mai avem aspiratii marete; iar daca le avem nu le mai urmarim cu consecventa; pentru ca noi nu suntem nemti; si pentru ca noi nu incercam nimic, decat sa traim inca o zi. Nu conteaza daca o traim cu o coaja de paine si cu apa, sau cu caviar si sampanie. Si la nivel individul si la nivel national. Nu putem sa facem nimic ca natiune cu niste oameni care nu-si doresc decat o coaja de paine, o tigaie sau o bormasina date gratis de unii sau de altii.

Indiferent ce avem in meniu, paine sau caviar, apa sau sampanie, nu stim sa le servim cu demnitate…

Bonjour monsieur….

  
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply