Euromaidanul ukrainean

Euromaidanul ukrainean

Revolta ucraineana incepe sa se asemene izbitor cu scenariul romanesc din decembrie 1989. Presedintele ukrainean Ianukovici este un prorus care a crezut ca poate copia modelul rusesc al lui Vladimir Putin.

Exista doua tipuri de dictatori: unii care preiau puterea prin forta iar ulterior o aplica discretionar, iar altii care preiau puterea in mod democratic, dupa care uzurpeaza democratia. Este o tentatie caruia nu i-au rezistat nici rusii nici ukrainienii si nici romanii prin lovitura de stat desfasurata cand in forta cand cu incetinitorul de actuala coalitie USL, incepand cu 2012. Exportul modelului rusesc nu este o noutate, acesta facandu-se inca de cand bolsevicii au preluat puterea in Rusia.

Ianukovici face parte din a doua categorie de dictatori si indiferent de bruiajul mediatic care incearca sa fie impartial in a acuza ambele forte de violenta. La fel ca si N. Ceausescu in Romania, presedintele Ukrainei a actionat in asa fel incat a dus lucrurile in zona confruntarii violente. Cu buna stiinta, acesta a fortat legile statului, mizand pe infrangerea vointei populare. Ulterior a folosit forta bruta in locul dialogului si al demisiei. Toti politicienii invoca votul popular prin care ajung la putere. Ascunzandu-se in spatele acestui vot, ei cred ca pot ulterior reprima orice voce care are o alta optiune. Eroarea de logica consta in faptul ca votul popular nu este o ecuatie matematica care sa indice cu exactitate care sunt limitele in care acest vot legitimeaza actiunile unui politician.  Respectivul politician va abuza de acest vot pana la  limita propriei sale ambitii sau a propriului sau ego. In acel moment votul popular nu mai reprezinta un argument. Incercarea schimbarii oridinii de stat nu mai este legitimata de votul popular. Altceva este atunci cand un leader apara oridinea statului.

Ce apara Ianukovici in Ukraina? Influenta Rusiei si propria sa putere discretionara. Pentru aceasta el foloseste forta bruta impotriva propriului popor. Folosirea fortei impotriva propriului popor nu poate avea decat un singur deznodamant: eliminarea agresorului din pozitia pe care o detine. In cazul Ukrainei, la fel ca si in Romania lui N. Ceausescu din 1989, Ianukovici este agresorul. Mai profund, Ianukovici este mana agresorului.

Confruntarea, dincolo de aparante, este una pentru cucerirea pivotului strategic numit Ukraina. Fara a folosi cuvinte mari, Fed. Rusa isi joaca destinul de mare putere in aceste zile la Kiev. Euromaidanul este raspunsul ukrainean, care se traduce in limba rusa simplu: niet !

In articolul Ukraina intre libertate si gaze spuneam ca …  . Pivotul strategic, asa cum numea Brezinsky Ukraina, va banda intr-o parte sau alta nu doar in conformitate cu forta intereselor celor doua blocuri, ci mai ales cu propriile sale aspiratii.

In articolul Ispita Imperiului spuneam ca…” Din pacate, nici Administratia Obama nu a sesizat pericolul ca acest stat sa pivoteze spre est, sau nu putut contracara aceasta miscare de rotatie ucraineana. Desigur, ajutata de levierul rusesc.”

Ukrainienii si-au dat seama ca fara independenta fata de Fed. Rusa, aspiratiile lor nu vor fi niciodata materializate. Ca de obicei, Europa nu exista in aceasta ecuatie geostrategica ca actor important, ci doar ca zgomot de fond. Ingrijorare, apel la calm, revenirea la masa tratativelor, si alte texte eviscerate de continut, in spatele carora nu se afla nicio actiune concreta. Hollande, Merkel, sau alte nume care utilizeaza asemenea cuvinte nu au un impact mai mare decat Ivan, Serghei, Gheorghe sau Vasile care se revolta in fata birtului contra primarului din sat.

Vladimir Putin a aruncat 58 de miliarde de dolari intr-o localitate din estul rusesc in cea mai mare campanie de publicitate din lume: Olimpiada de Iarna de la Sochi. Euromaidanul kievean i-a distrus-o cu concursul consistent si involuntar al lui Iankovici.

Respectul si legitimatia de mare putere nu se cumpara nici cu olimpiade nici cu gaze nici cu santaj financiar. Dar leadershipul moscovit inca nu este pregatit sa auda asemenea cuvinte.

Este dezonorant si pentru parazitul sonor European ( U.E. ), ca Euromaidanul kievean sa fie singura forta opozabila expansiunii geopolitice a Fed. Ruse.

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply