Dictatura Parlamentului

Dictatura Parlamentului

Parlamentul – un vehicul murdar ce se indreapta spre o dictatura

 

O majoritate care a devenit nociva nu prin ideologie sau prin numarul de membrii i, ci prin modul de operare. Folosindu-se de prerogativele Parlamentului ca institutie a statului, o majoritate, indiferent care este aceasta, poate dicta sau schimba legi dupa bunul palc. Cand o lege restrictioneaza apucaturile hedoniste ale acestei majoritati, procedura e foarte simpla in Romania : schimbam legea ! Nu pentru ca acea lege e proasta, ci doar pentru ca nu corespunde placerilor si dorintelor unui grup.

dictatura parlamentului

Parlamentul a devenit o institutie scapata de sub control. Cand Curtea Costitutionala a dat un verdict neconform cu dorinta unei majoritati, ce a facut aceasta majoritate ? A votat in parlament pentru limitarea puterii acestei Curti pe marginea subiectului in cauza.

Cand Curtea Constitutionala ( CCR ) ca institutie menita sa decida in cazuri de vid legislativ sau de ambiguitati constitutionale ( iar Constitutia Romaniei este in aceasta situatie ) a decis ca Presedintele are atributiuni in a reprezenta Romania pe plan extern, un premier acoperit de o declaratie a Parlamentului ( nula dealtfel ca forta legislativa ), a decis ca el este cel care reprezinta Romania in locul Presedintelui.

Cand Presedintia  a avut o anumita pozitie contrara intereselor acestei majoritati, Parlamentul a anuntat prin vocile unora din majoritate ca vor sa suspende Presedintele.

Cand punerea in aplicare a unor decizii ale parlamentului sau ale CCR trebuia facuta prin intermediul publicarii acestor acte in Monitorul Oficial, acesta a fost scos de sub tutela Parlamentului ( dar cu sprijinul majoritatii murdare de aici ) si adus in cea a Guvernului.  De ce ? Pentru ca de la votarea unei legi sau a unei hotarari si pana la publicarea acesteia in Monitorul Oficial apar anumite modificari sub masca unor omisiuni, adaugiri sau modificari datorate unor « erori de tiparire «.

Acesta este tara populata de romani. Despre aceasta natiune Horia Roman Patapievici spunea ca » romanii sunt un popor profund tranzactional ». Adica legile sunt discutabile si in interpretare si in aplicare. Constitutia este gandita prost si deasemenea discutabila si interpretabila.

Pericolul major este ca Parlamentul a devenit unul dintre cele mai murdare vehicule, in care orice majoritate poate sa faca ce vrea.

Pericolul major este ca aceasta institutie a devenit autarhica cand este vorba de a raspunde in fata altor institutii ale statului, dar a devenit dictatoriala cad este vorba de lansa ea insasi decizii care obstaculeaza sau limiteaza puterile altor institutii ale statului. Asistam la un dezechilibru major intre puterile institutiilor statului.

Actuala Constitutie in loc sa asigure un echilibru intre puterile statului, le imparte intre aceste institutii, astfel incat aproape invariabil se ajunge la un blocaj ce necesita interventia CCR. Atat au putut gandi cei care au produs acest text de lege.  Lipsa de viziune si de cultura politica a facut ca o atributiune sau o competenta sa fie impartita si distribuita catre doua sau trei institutii ale statului.  Aceasta confuzie conceptuala  in « impartire a puterii » dovedeste ori rea vointa din partea celor care au produs acest text numit Constitutie, ori neintelegerea cuvantului « impartire ». Conclavul de juristi care a lucrat la redactarea textului, iar ulterior cei care l-au aprobat au confundat termenul de impartire cu cel de distribuire. Puterile statului trebuiau echilibrate prin distribuire judicioasa si nu prin impartirea fiecareia dintre aceste puteri mai multor institutii !

Cine controleaza Parlamentul in Romania ? Nimeni ! Ba nu ! Cine ocupa mai multe scaune in acea sala devine automat dictatorul Romaniei pana la viitoarele alegeri .  Ne indreptam catre o dicatura a Parlamentului si a majoritatii care se formeaza in cadrul acestei institutii la un moment dat.

In fata cui raspunde Parlamentul ? In fata nimanui !

Daca un Parlament scapat de sub control incepe sa limiteze si ceea ce este mai grav, sa preia din prerogativele altor institutii, catre ce ne indreptam ? Acestui vehicul murdar trebuie sa i se ia volanul ! Tocmai institutia care asigura indeobste in tarile civilizate echilibrul democratic, in Romania a devenit vehiculul dictaturii unor majoritati.

Legitimitatea Parlamentului rezida din votul popular, dar votul popular nu este dat pentru subminarea democratiei !  Votul popular nu este dat nici pentru vendete institutionale si nici pentru uzurparea altor institutii.

Institutiei Parlamentului trebuie sa i se limiteze puterile. Este nevoie de o noua Adunare Constituanta care sa schimbe Constitutia actuala !

Majoritatea parlamentara, indiferent care este aceasta nu are dreptul de a modifica legile dupa bunul sau plac in vedrea aservirii acestor institutii.

Institutia Parlamentului trebuie reformata, altfel dictatura acestei institutii va deveni totala.

  
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply