Demonul și nufărul

Demonul și  nufărul

Motto:

Perpetuând prezentul, refuzăm viitorul.

Borodino

2016. An electoral. Primăria Capitalei. PNL și-a ales candidatul: Marian Munteanu.

Candidatura lui Marian Munteanu a reușit să inflameze toată presa din România, acuzându-l pe acesta de legionarism, de naționalism sau de misticism. La un ison, toată presa centrală l-a anatemizat, de parcă acesta ar fi o adevărată cutie a Pandorei gata să fie deschisă, iar de aici și până la dezastru nu ar mai fi decât un pas. Nu înțelegem care este contradicția sau legătura între ideile și opiniile generale ale unui cetățean și administrarea unui teritoriu precum Bucureștiul. Spre exemplu ministrul economiei în guvernul lui Adolf Hitler a fost Albert Speer. Domnul ministru Speer a fost nazist; pe de altă parte, a fost un excelent administrator al resurselor Germaniei, fie ea și nazistă.

În ultra-europeana Olandă, guvernul este susținut de către o facțiune considerată extremistă; considerată de către unii a fi extremistă… De ce ar trebui să-I credităm pe acești “ unii” etalon de democrație sau de moderație, nu cunoaște… De ce ar fi mai buni niște moderați corupți, în genul Parlamentului European sau Parlamentului României prin exponenții săi de la Rahova sau Jilava, iar nu cunoaștem. De ce sunt  mai buni, mai frumoși și mai pricepuți acești “unii”decât alții, considerați extremiști? De ce ar trebui să fim obligați să gândim toți la fel de amorf, noi, toți cetățenii acestei Europe ? Doar ca să fim moderați ? Dar de ce ar trebui să fim moderați ? Ca să nu protestăm și să stăm cuminți în banca unde vor niște moderați să ne pună, făcând-o cu virulența unor extremiști !?

Parcă până acum câțiva ani doar cei care puneau bombe erau extremiști.

Citiți șiEurosceptici si euroextremisti

Acum cei care-și cer drepturile au devenit extremiști iar cei care le refuză sunt moderați.

Revenind la Marian Munteanu, un personaj cheie al fenomenului Piața Universității, putem spune că ne bucurăm de revenirea sa în viața publică. Pe de altă parte ne întristăm că o face prin intermediul uneia din facțiunile fostei – dar de mare actualitate -USL ( Uniunea Social Liberală). Această facțiune  se numește PNL.

Observăm deasemenea cum fiecare partid, asemenea unui organism defect genetic, nu poate să producă din interiorul său material uman de calitate și atunci recurge la un simbiont din societatea civilă. Acest organism – partidul politic  –  poate doar să se reproducă, dar prin reproducere nu face decât să perpetueze material genetic de proastă calitate și de aceea recurge la acești simbionți meniți să-i acopere părțile care-i lipsesc: onestitatea și binele public.

 PNL și-a apropriat un fost leader de opinie – Marian Munteanu, după ce fostul candidat – Ludovic Orban, provenit din interiorul partidului, a făcut ce fac toți mediocrii cu legitimație de partid: în loc să-și construiască o imagine, preferă să și-o cumpere. La rândul lor, televiziunile o vând mai departe proștilor care o cumpără. În rolul prostului –  cetățeanul bucureștean, care este un tip pe care noi nu îl suspectăm de nimic; nici măcar de inteligență.

PSD încă mai reflectează la candidatură : o prezentatoare de știri sau un fost președinte…al.., ați ghicit…al PNL…vorbim de Tăriceanu? Aceleași magazine, aceeași marfă; dacă nu se vinde într-un loc, se rotește stocul.

În continuu vorbim despre USL, pentru că această structură deși de jure nu mai există, dar de facto ea respiră prin cei doi exponenți ai săi, care deși s-au separat, au totul în comun: aceleași interese, aceleași fețe, aceiași pantofi și aceleași cravate. Și aceleași doctorate cumpărate de la magazinele de profil acreditate de ministerul de resort. Doar cromatic se diferențiază.  Iar când vorbim de PSD și PNL noi nu putem vorbi de o alternativă, ci de același demon al USL care se manifestă în corpuri diferite, sub aceeași formă.

În continuare, toate sondajele de opinie creditează USL-ul cu peste 70% din sufragii ( aprox 38% PSD și 37% PNL).

demon cu nufarÎn continuare după 26 de ani de absență a comunismului ( și nu de prezență a democrației ), acest popor rămâne consecvent cu propria sa condiție, schimbând doar biciul și stăpânul, refuzând schimbarea orânduirii. Pentru că demonul nu se  întrupează doar în acestă construcție politică, aparent defunctă, ci de aici el s-a replicat și a migrat și în mass-media și în mințile gata forjate ale electoratului.

Să fie oare Marian Munteanu nufărul alb ce iese la suprafața apei din smârcurile cele mai urât mirositoare ale politicii? Sau demonul l-a ispitit doar ca să-l rupă și să și-l pună la butoniera sa?

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Demonul și nufărul

 1. Gil says:

  Este un moment interesant, foarte relevant pentru starea deplorabila in care a ajuns societatea romaneasca dupa 26 de ani de “democratie originala”. Imi permit sa spun “gloata” de rataciti in politica si administratie fac dovada cu prisosinta in ce degringolada ideologica, lipsa profunda de moralitate, desconsiderarea totala a intereselor cetatenesti si nationale, incultura politica si mercantilism de grup, este cantonata si nu doreste sa piarda puterea. Partidele, indiferent de literele care compun prescurtarile nu sunt nimic altceva decat clone de CPUN-ul postrevolutionar si functioneaza la fel de anacronic.
  Modul cum s-au manifestat institutional alesii neamului in fata ofensivei DNA impotriva coruptiei endemice a politicului a scarbit electoratul cu educatie si a atomizat si mai puternic electoratul cu educatie minimala. Fenomenul Colectiv a aruncat in aer firavul echilibru al aparentelor si a condus la momentul actual, in care se pregateste “electorala” prin spectacolul de matineu denumit Alegerile pentru primaria Capitalei. Nu exista diferente intre jucatorii “partide” – sunt absolut la fel de incompetenti, manipulativi si avizi de dulceturile puterii.
  Pozitia de primar al capitalei nu este o miza reala, in spatele acesteia se coace alta carte. Domnul Presedinte Traian Basescu, in lupta pentru al doilea mandat la primarie a spus foarte clar ” M-ati ales primar si ati vazut ce se intampla in consiliu, acum va rog sa ma alegeti din nou dar va spun : Dati-mi si consilul ca sa pot sa ma tin de promisiuni!!”. Si acesta este adevarul. Consiliul General al Primariei Capitalei este locul unde se impletesc interesele de grup-partinice-corupti mascata. Culoarea politica a primarului nu conteaza si oricat de bine intentionat ar fi va trebui sa respecte hotararile luate de Consiliu. De aceea candidatura lui Marian Munteanu este o falsa tema. Marian Munteanu nu mai reprezinta de mult societatea civila. De fapt este o imagine uzata in momentul in care a cochetat cu Virgil Magureanu. Tumba facuta de acest “nou PNL” seamana teribil de mult cu flik-flakul PNTCD-Alianta Civica soldat cu o guvernare catastrofala sub o presedentie nula, la fel ca si acum. Tot tumultul privind candidatii ascunde elementul cheie : ce vom vota la listele pentru consilieri? Aliantele care se pregatesc in umbra nu sunt devoalate inca de presa.
  Asa ca este foarte posibil sa asistam la un moment electoral local cu final neasteptat.

  • admin says:

   Perfect adevarat. Mergem pe acelasi drum care ne duce in acelasi punct pe care vrem sa-l parasim si in care revenim mereu. Am devenit captivi intr-un acvariu, fie el si foarte mare. Putem oare sa spargem peretii acestui acvariu si sa innotam pana la ocean?

Leave a Reply