Criza din Ucraina : Pozitia oficiala a Romaniei

Criza din Ucraina : Pozitia oficiala a Romaniei

Comunicat de presă (2 martie 2014)

Ref.: Declarația președintelui României, domnul Traian Băsescu, făcută duminică, 2 martie a.c., la Palatul Cotroceni, cu privire la situația din Ucraina

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a făcut duminică, 2 martie a.c., la Palatul Cotroceni, următoarea declarație cu privire la situația din Ucraina:

- Situația din Ucraina nu este în acest moment o amenințare directă și imediată la securitatea României, la independența României și la suveranitatea statului român asupra teritoriului național.

- România atenționează că apariţia unui nou conflict îngheţat localizat în Crimeea, după cele din Nagorno Karabakh, Abhazia, Osetia și Transnistria, este de natură a accentua instabilitatea regională și, implicit, apariția unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate. Din acest punct de vedere, România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe termen mediu și lung.

- România consideră că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale și a notificărilor ucrainiene deja existente, este o agresiune la adresa Ucrainei.

- România consideră că statele semnatare a Memorandumului de la Budapesta din 1994 au obligația să declanșeze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acțiuni a Federație Ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest acord între Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Federația Rusă reprezintă, în viziunea noastră, alături de legislaţia internaţională în materie, garanția pentru independența și suveranitatea Ucrainei.

- România cere Federației Ruse sistarea oricărei operațiuni militare care vizează Ucraina și revenirea în limitele Acordurilor de la Kiev şi Harcov semnate între Ucraina și Federația Rusă în anul 1997 şi în anul 2010.

- România susține fără rezerve integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

- România cere cetățenilor ucraineni de etnie română să continue să nu se angreneze în manifestări violente.

- România cere noilor autorități ucrainiene, pe care le recunoaște ca reprezentanți legitimi ai țării, să respecte drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor.

- România consideră că prin măsurile luate de fostul președinte Ianukovici (forțele de ordine au tras în populație producând sute de victime, morți și răniți, și a părăsit teritoriul național în momente dificile) președintele și-a pierdut legitimitatea dată de alegerile din 2010 și trebuie să-și anunțe imediat demisia, pentru a ușura găsirea unei soluții la actualele tensiuni interne, dar și la cele ruso-ucrainiene.

  
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply