Cine va câștiga al III-lea război mondial ?

Cine va câștiga al III-lea război mondial ?

Relativ recent ( aprilie 2016 ) a avut loc un eveniment ale cărui implicații depășesc cu mult simpla relatare a unui fapt divers, așa cum probabil a fost el recepționat atât de către mass-media cât și de public.

Evenimentul a avut loc la Seul ( capitala Koreei de Sud ) și a constat intr-un meci de GO între campionul mondial en titre, sud-coreanul Lee Se-dol și computerul AlphaGO aparținând companiei GOOGLE DeepMind din concernul GOOGLE. Rezultatul meciului, 4 – 1 pentru AlphaGO.

Cu un an in urmă, AlphaGO îl învinsese pe campionul european cu scorul de 5 – 0. Iată ce declara după acest meci directorul companiei DeepMind, Demis Hassabis:

„După ce învățat aceste modele ( de joc – n.a.), a avansat studiind jucătorii profesioniști de Go. Pe urmă s-a jucat singur de milioane de ori și de fiecare dată a jucat un pic mai bine, a învățat din greșelile lui”dynamisez-territoire

Raymond (Ray) Kurzweil, inventatorul sintetizatorului, este un futurolog american- evreu, pionier în domeniul recunoașterii caracterelor optice, al sintezei text-vorbire, al tehnologiei de recunoaștere a vocii și al keyboardurilor muzicale electronice.

Care ar putea fi are legatura dintre aceste doua teme de discutie: un joc de go si un sintetizator ?

Aparte de aceste invenții aplicate, Kurzweil este autorul “Legii Întoarcerii Accelerate” privind ”singularitatea tehnologică”.

Singularitatea tehnologică nu o vom aborda acum, neprezentând interes pentru tema abordată.

Pe scurt, Legea Întoarcerii Accelerate spune că:

  • Evoluția aplică feedbackuri pozitive în sensul că metodele superioare rezultate dintr-o etapă a progresului evoluționar sunt folosite pentru a crea următoarea treaptă. Drept rezultat rata progresului unui proces evoluționar crește exponențial în decursul timpului. În timp, “ordinea” informației conținută într-un proces evoluționar (măsura a cât de bine informația servește unui scop) crește.
  • rezultatele (“întoarcerile”) unui proces evoluționar cresc exponențial în timp.
  • Imediat ce un anume proces evoluționar devine mai eficient ca urmare a feedback-ului pozitiv, resurse sporite sunt alocate spre progresul continuu al acelui proces. Asta duce la o a doua creștere exponențială (rata creșterii exponențiale însăși crește exponențial)
  • O anume paradigmă  oferă o creștere exponențială până când metoda își epuizează potențialul. Când aceasta se întâmplă, (de ex., o schimbare fundamentală în abordare), are loc un schimb paradigmatic, care permite creșterii exponențiale să continue.

Nu cumva DeepMind / AlphaGo a ajuns la stadiul la care poate aplica Legea Întoarcerii Accelerate ? Ce-i mai trebuie acestui ordinator ca el să poată câștige orice meci, fie el unul de GO sau unul dispus într-un TAM ( Teatru de Actiune Militară ) ? Pentru a obține un răspuns mulțumitor vom face un experiment pur ideatic în care vom opera următoarele acțiuni:

  • Asiguram accesul lui DeepMind la toate bazele de date proprii, indiferent de domeniul de activitate.
  • Schimbăm / adăugăm parametrii cu cei ai forțelor si mijloacelor implicate in teatrele de operații, pentru resursele proprii.
  • Asiguram feedback-ul acțunilor proprii.
  • Asigurăm feedback-ul acțiunilor inamicului; În acest caz, DeepMind va evalua singur parametrii forțelor și mijloacelor inamice, oferind varianta optimă de răspuns.

Răspunsul la intrebarea din titlul acestui articol l-am putea formula in cel mai pur stil leninist. Vladimir Ilici descria comunismul ca fiind „puterea sovietelor plus energie electrică”. Intr-o interpretare contemporană, răspunsul nostru ar fi: al III-le război mondial îl va câstiga cel care va avea puterea de calcul cea mai mare, combinată cu tehnologia care să asigure feedback-ul adecvat in timp real ( sisteme satelitare, optice, transmisie criptată de date,etc ).

P.S.

Ray Kurzweil a primit o oferta de colaborare de la GOOGLE…

  
Tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply