China si conflictul corean.

China si conflictul corean.

Poate parea paradoxal dar, unul dintre atuurile de politica externa ale  Chinei il reprezinta Coreea de Nord. Amenintarea aerospatiala si nucleara nord-coreana, indreptata asupra democratiilor occidentale ( si aici includ Coreea de Sud si  Japonia  ), reprezinta unul dintre vectorii esentiali ai diplomatiei chineze. Existenta statului nord-corean  si amenintare pe care o reprezinta aceasta, are scopul de a tine blocata o parte importanta din  resursa militara a SUA in zona. Aminteam mai sus despre situarea Chinei in etapa a treia – de transformare a armatei sale intr-o forta capabila de a pune probleme intr-o eventuala confruntare.

In plan diplomatic, China parcurge in momentul de fata si o a patra etapa, aceea de uzura diplomatica, de macinare a resursei de rabdare a inamcului, iar permanenta amenintare nord-coreana este unul dintre elementele de uzura diplomatica din arsenalul chinez. Acutele nord-coreene in conflictul semi—inghetat cu vecinul sud-corean, din punct de vedere chinez are darul de a oferi o perspectiva in ceea ce priveste deplasarea si pozitionarea fortelor aliate in eventualitatea unui conflict. Dar daca ar izbucni cvasi-simultan doua conflicte ? Daca dupa acutizarea relatiilor intercoreene, China va dori sa rezolve problema unui arhipelag sau a Tawanului, in contextul in care fortele militare ale SUA si ale aliatilor sai zonali sunt angajati intr-un nou conflict corean ? Testarea reactiilor aliate precum si feedbackul obtinut de China ca urmare a accentelor razboinice nord-coreene nu face altceva decat sa creioneze pentru viitor strategia de urmat.

Coreea de Nord reprezinta un stat indispensabil Chinei, iar conflictul inter-corean, semi-inghetat este tot ce-si poate dori diplomatia chineza. Kim Yong Un, la fel ca si predecesorii sai, stie acest lucru si va profita la maxim. De aici deriva si siguranta leaderului nord corean in plan international. Recentele initiative ale lui Kim, de incurajare a unor masuri economice liberale – poate si la sugestia prietenilor chinezi – nu fac decat sa ofere Coreei de Nord un grad sporit de independenta fata de conditionarile de ajutoare alimentare ale organismelor internationale. Ajutor economic ( mai ales alimentar ) contra dezarmare, acesta este targul propus de occident Coreei de Nord. Adevaratul scop al acestui targ si clamarea diminuarii pericolului nord-corean are la baza de fapt diminuarea influentei chineze in zona.  O stiu si occidentalii, o stiu si coreenii si o stiu si chinezii !

Puncte de vedere chineze :

  • Punctul de vedere oficial chinez este urmatorul : ne dorim reunificarea pasnica a celor doua Corei. Reglementarea problemei se va face in cadrul forumului consacrat de prezenta la negocieri a celor doua state in discutie, al Chinei si al Statelor unite.

Observatie importanta : cu cat sunt mai multi actori implicati cu atat divergentele de opine vor fi mai mari iar sansele de rezolvare ,direct proportional ,mai mici.

  • Punctul de vedere chinez nedeclarat, la problema coreana, s-ar putea rezuma astfel :

-          Intretinem acest conflict semi-inghetat pentru a tine blocata o parte din forta militara occidentala din zona.

-          Incurajam pozitia Coreei de Nord de a angaja mici conflicte teritoriale si mentinerea tensiunii in zona . Acest punct de vedere reprezinta un aspect al sustinerii diplomatice chineze al pozitiei Coreei de nord.

-          Nu dorim o reunificare a celor doua state pentru ca acest lucru, daca s-ar realiza, ne-ar diminua influenta atat asupra noului stat reunificat cat si in ansamblul zonei.

-          Daca occidentalii spioneaza Coreea de Nord, nu ne implicam. Orice informatie mediatizata, cu privire la programul nuclear nord-corean, stimuleaza frica occidentala si ne creaza un avantaj de negociere.

-          Oferim ajutor geimului nord-corean astfel incat regimul nu trebuie sa se prabuseasca.

-          Sprijinim regimul comunist pentru ca depinde de noi si ca atare ne este loial.

-          Sprijinim regimul comunist in imbunatatirea modelului economic dar dupa model chinez : numai asa, clasa politica conducatoare nord- coreana ne va fi loiala.

-          Daca prietenul nord- corean poate reprezenta un pericol pentru occident, atunci el poate reprezenta un pericol pentru orice stat cu care noi chinezii avem o problema.  De aceea Coreea de Nord reprezinta celalalt brat al politicii si diplomatiei chineze.

Poate ca cea mai exacta caracterizare a legaturii intre cele doua tari se poate exprima direct din gura leaderilor chinezi care-i descriu pe nord-coreeni ca fiind « ceilalti la fel ca noi ».

Coreea de Sud reprezinta pentru China « adversarul confortabil ». La fel de paradoxal ca si in cazul nord-coreenilor, Coreea de Sud asigura Chinei statutul de playmaker in zona, fara a reprezenta un pericol veritabil. Ce poate fi mai frumos decat sa ai un adversar nonagresiv care sa-ti sporeasca influenta doar prin simpla sa existenta ?!

In plan economic, forta Coreei de Sud aduce si avantajul unui acces mai usor la inalta tehnologie.

In concluzie Coreea de Sud reprezinta pentru China un stat util si confortabil, neobstaculand axa principala a Chinei de a deveni o putere globala.

  
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply