China – o provocare geopolitica globala? (2)

China  – o provocare geopolitica  globala? (2)

Relatiile politico-militare chineze in Asia de Sud-Vest

George Friedman, Presedintele fondator al companiei de consultanta strategica Stratfor, a venit la Bucuresti. Discursul a avut, firesc, doua axe : una economica, alta politico-militara ; amandoua sunt indisolubil legate. Iata ce spunea distinsul invitat al Guvernatorului B.N.R. Mugur Isarescu despre China :

Chinese Premier Li and India's Prime Minister Singh arrive for a photo opportunity ahead of their meeting at Hyderabad House in New Delhi

„China îşi pierde dramatic din puterea economică. A fost un model de creştere. Dar acum rata salariilor e mai mare în China decât în Mexic. Mult mai mare decât în Columbia. Acum e mult mai scump să produci lucruri în China aşa că până şi chinezii îşi mută fabricile din China în România. Dacă treburile ar sta atât de bine în China, atunci nu ar mai muta nicio fabrică. Ce li se întâmplă chinezilor e un lucru foarte normal. Acelaşi lucru li s-a întâmplat şi japonezilor. Toţi credeau că Japonia va creşte la nesfârşit şi bineînţeles că nu e posibil. Au intrat într-o perioadă de stagnare. Chinezii stagnează acum. Nu e sfârşitul lumii! Chinezii au o armată foarte puternică. Dar o armată nu poate înota. Deci China nu e un jucător global. Nu se poate implica sau măcar nu poate afecta Europa( ) ‘’( extras din articolul : Profetiile unui influent strateg american – http://www.realitatea.net/profetiile-unui-influent-strateg-american-tara-de-urmarit-e-rusia_1183485.html#ixzz2TsEecT4c ).

Intr-un articol anterior – China  - o provocare geopolitica  globala? ( 1 ), spuneam : China ramane cea mai mare putere regionala. Oricat de mare ar fi puterea Chinei ea ramane doar regionala. Iesirea neingradita ( catre oceanul planetar –n.a.), in schimb, ar crea premisele transformarii  Chinei intr-o putere globala. Desigur, pana ca ea sa devina o putere globala va fi nevoie de un efort militar suplimentar si sustinut. Abia in momentul in care-si va putea proiecta forta navala va deveni dintr-un mare jucator regional un foarte mare jucator regional, sau daca vreti, un mic jucator global. Pentru a deveni un mare jucator global trebuie anihilata puterea militara a Statelor Unite. Mai spuneam in acelasi articol, la fel ca si domnul Friedman ca : In plan politic global, China poate proiecta puterea sa doar in cadru organizat, respectiv  in Consiliul de Securitate, acolo unde are drept de veto. Daca Argentina va decide maine ca Malvine-Falkland sunt teritoriu argentinian, China chiard aca ar vrea, nu se va putea opune.

Sublinierile si congruentele ideatice cu George Friedman se opresc aici.  Practic domnul Friedman nu a facut nicio predictie, ci a mai degraba a facut o analiza de stare. In continuare, vom incerca sa intelegem spre ce se indreapta China si impreuna cu ea, toata zona asiatica.

China isi pregateste devenirea sa ca putere globala, iar acest lucru transcede schimbarile politice de la Beijing. Actualul presedinte chinez, Xi Jinping a facut prima sa vizita externa la Moscova. In plan diplomatic prima vizita a unui sef de stat sugereaza prioritatile si orientarea pe care o va adopta in mandatul sau. Daca adaugam si declaratia impaciuitoare adresata Indiei, in care se vorbeste de cooperare, avem in fata, aparent, noua orientare chineza. Spun aparent, deoarece ea este secundara si se subsumeaza celei principale : Marea Chinei de Sud si Marea Japoniei. Pentru acest lucru, China are nevoie pe de o parte de aliati puternici ( Fed. Rusa ) precum si de « inamici mai cordiali », iar aici am numit India.

Daca la jumatatea lunii aprilie 2013 aproximativ un pluton chinezesc a patruns pe teritoriul indian, declansand un conflict diplomatic in continuarea unuia istoric, putem sa spunem ca India nu figureaza intre prietenii Chinei (www.foreignpolicy.com/articles/2013/05/03/china_india_most_dangerous_border ).

Daca vom lua in considerare ca singura putere regionala care are relatii amicale cu ambele state , este Fed. Rusa, putem privi acest ultim stat ca integrator sau/si mediator al unei relatii care desi este complicata, este unitara si opusa SUA. Pentru ca statul chinez sa poata actiona in zona sa de interes ( Marea Chinei de Sud ), ea nu are nevoie de un inamic combatant in vest, iar o buna relatie a Chinei cu Rusia, ar putea tempera eventualele accente indiene, tinand cont si de dependenta tehnologica militara indiana de importurile din Rusia. Sa mentionam un fapt poate mai putin cunoscut : in afara de China mai exista un stat asiatic posesor de portavioane ; si nu unul, ci doua asemena vase  ! Acest stat este India. Ultimul portavion indian provine dintr-un vas rusesc si va fi dotat cu avioane militare de productie rusesca. Iar avioanele rusesti le-au schimbat pe cele britanice Harrier. Avionul britanic este unul subsonic, cel rusesc supersonic. Aparatul britanic a fost initial ales de catre indieni pentru capacitatea sa de decolare si apuntare verticala. Desi la prima vedere ar putea parea ceva deosebit, alegerea acestui tip de aparat denota faptul ca indienii nu stapaneau nici tehnica si nici tehnologia de portavion modern care utilizeaza aparate cu decolare si apuntare orizontala. Schimbarea de tehnologie s-a facut cu eforturi financiare deosebite, iar determinarea indiana arata de fapt ecartul tehnologic dintre India si dusmanul sau traditional, China.

 Sa adaugam si faptul ca unul din visurile oricarei puteri regionale este de a avea un tanc national. Nici India nu face exceptie, iar propriul tanc este un derivat al celui rusesc T-90. Simtind pericolul chinez din ce in ce mai acut, India vrea sa recupereze decalajul tehnologic fata de China, iar cheia a fost gasita prin legarea aspiratiilor sale militare de tehnologia ruseasca. Desi relatia India – Fed. Rusa prezinta un anumit confort pentru India si un debuseu comercial militar pentru Rusia, dependenta indiana fata de Fed. Rusa este mult mai mare decat cea rusa fata de India.

Intr-un mod subtil, sprijinul rusesc acordat Indiei semnaleaza Chinei ca Fed Rusa nu va permite Beijingului sa ia decizii unilaterale in Extremul Orient fara consultarea sau acordul comun cu Moscova. In concluzie, o buna relatie a Rusie cu India, conduce la o buna relatie a Chinei cu Rusia ( iar succesiunea in care sunt puse nu este intamplatoare ci este punerea corecta in ecuatie).

Rezolvarea acestui triunghi strategic ne poate oferi o perspectiva politica asiatica.

Privind si la relatia Fed. Ruse cu Japonia, daca prima va face o reparatie fie ea si partiala, atunci influenta ruseasca in zona va spori in mod consistent, conferind Federatiei Ruse o mai buna pozitie de negociere in relatia cu China. Modul in care Fed. Rusa trebuie sa abordeze aceasta relatie il vom trata separat, el situandu-se in al doilea triunghi strategic zonal.

Pentru a-si atinge obiectivele strategice, China ar trebui sa incerce o detensionare a relatiei ei cu India, iar recentele declaratii chineze ne fac sa credem ca Beijingul a pus corect in ecuatie relatia sa bilaterala cu India. Pe de alta parte incursiunile unor submarine chineze in proximitatea apelor teritoriale indiene nu este de natura a calma spiritela la New Dehli, desi statistic acestea au scazut fata de anul precedent. Ramane de vazut daca presedintele Xi Jinping va reusi sa-si consolideze puterea astfel incat falanga militara de la Beijing sa-si recalibreze misiunile in functie de interesele politice, iar interesul politic chinez este sa calmeze sau sa inghete relatiile cu India pentru a se concentra pe Marea Chinei de Sud. Cedarea initiativei in vest va ajuta China sa-si transfere puterea in sud si in est. Va avea oare actuala conducere chineza curajul strategic al unei asemenea cedari de initiativa ?

China se afla in mijlocul unui paradox : desi are o relatie tensionata cu aproape toti vecinii sai, acest lucru plaseaza tara intr-o zona de confort strategic. Avantajul potential al marimii tarii este reprezentat de multitudinea vecinilor sai. Iar vecinii Chinei nu se inteleg prea bine intre ei. A-i face unui vecin o concesie, reprezinta un motiv de ingrijorare maxima pentru un altul.

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply