Cer senin la prova, vant bun la pupa !

Cer senin la prova, vant bun la pupa !

Zece ani de mandat prezidential.

Ascultam zilnic o serie neintrerupta de diatribe, ditirambe si alegatii la adresa mandatelor Presedintelui Traian Basescu. Fiecare dintre cei care-si irosesc viata criticand mandatele prezidentiale o fac orbiti de prezentul continuu care-I tine captivi. Realitatea perversa ieri iti arata o fateta, alalteri-ieri o alta. Azi iti arata una diferita de cele doua, iar maine nimic nu va mai semana cu ceea ce erai convins ca este de fapt realitatea. Perceptia fiind un atribut subiectiv, tine nu doar de realitatea obiectiva ci si de emotia subiectului. Desi ochiul ne da ce vede el, mintea cea perversa, ba mareste imaginea, ba o deformeaza, ba o ascunde. Ca sa obiectivam aceasta realitate, ne-ar trebui niste instrumente de masura, astfel incat sa nu mai lasam nici interesele, nici afectele sa ne pacaleasca.

Ratacirea din propria realitate o traim pentru ca vedem trecutul cu ochiul prezentului, dar, mai ales cu emotia prezentului. Iar mintea noastra freudiana uita. Uita ce nu-I place. Si atunci ce mai ramane? Amintirile frumoase si undeva ratacite cateva imagini zgariate de o usoara idiosincrazie. De regula, oamenii au tendinta sa-si priveasca trecutul cu emotii pozitive iar prezentul cu cele negative. Cand nu se intampla asa, atunci agentul agresor din trecut se manifesta si in present, astfel incat si mintea si inima au incurcat trecutul cu prezentul. Am mai putea aminti si de sindromul Stockholm, ca totul sa fie la locul sau si ca prezentului sa-I dam ceea ce apartine trecutului.

basescu_traian

Faptul ca Justitia a devenit functionala este un merit pe care il are domnul Traian Basescu.

Faptul ca societatea este sufocata de coruptie nu este vina presedintelui.

Faptul ca partidele politice sunt pepiniere de infractori, iar nu este vina presedintelui.

Acuze precum ca Presedintele controleaza serviciile frizeaza ori o neintelegere grava ori ignoranta. Pentru ca DNA, DIICOT, SRI sau ANI nu au fost controlate de Presedinte in scopul dinamitarii democratiei, ci au fost protejate de rapacitatea politicienilor sau a altor institutii pervertite ( ex: Parlamentul ) in masini de spalat infractori sau bani.

Faptul ca Romania a ramas fidela orientarii europene si nu alteia, este iar meritul lui Traian Basescu.

Cate institutii ale statului au fost deturnate de Traian Basescu de la menirea lor in cele doua mandate? Niciuna! In schimb sa le numaram pe cele pervertite in guvernarea USL: Parlamentul, Monitorul Oficial, Guvernul, MAE, Avocatul Poporului, precum si toate agentiile in care politicul si-a numit oamenii. Pentru Avocatul Poporului am avea o mentiune: la apelul adresat de catre Presedinte precum si la cel al mass-media, acesta a ramas in pozitia de noncombat. De ce? Cum de nu s-a sesizat Avocatul Poporului cu privire la votul din diaspora al poporului pe care este pus sa-l apere? Sau daca s-a sesizat de ce nu avem un raspuns? Cum poate fi calificata o asemenea atitudine?  Simplu: neglijenta in serviciu. Conform legii se pedepseste.

Cate legi contra intereselor cetatenilor a validat Presedintele: niciuna, cat i-a permis Constitutia sa se opuna!

Cate legi a promulgat Presidentia, legi care erau servite catre corporatii si in dauna cetatenilor ( ex: Rosia Montana, etc )? Niciuna!

Cate legi a promulgat Presidentia, indreptate impotriva poporului, si in care multinationale ce se ocupa cu exploatarea resurselor minerale ale tarii  ( gaz, petrol ), au fost avantajate? Niciuna. Va propun sa-I intrebam in oglinda pe acesti talibani social-democrati aceleasi lucruri. V-as propune sa o facem mai intai formal. Iar daca nu obtinem un raspuns, atunci sa o facem institutional; prin intermediul DNA, SRI si al celorlalte institutii. In acest fel am putea sa observam si cat de mult sunt controlate aceste institutii de Traian Basescu.

A fortat Presedintele Constitutia? Da. Dar nu pentru distrugerea democratiei ci pentru apararea ei. Atunci, in acest caz nu putem pune semnul egal intre democratie si Constitutie. Iar daca cea din urma nu o acopera pe prima, atunci ea trebuie modificata. Pentru ca actual Constitutie nu ofera raspunsuri ci intrebari. Si pentru ca nu asigura echilibrul puterilor in stat. Presedintele numeste Primul-ministru dar nu il poate demite. Spuneti-mi ce angajator din mediul privat poate sa angajeze dar nu poate demite pe cineva ?

A fortat Parlamentul Constitutia ? Da.  Dar impotriva democratiei, spre deosebire de Presedintele Basescu. Spuneam in articolul Dictatura Parlamentului ca “Legitimitatea Parlametului rezida din votul popular, dar votul popular nu este dat pentru subminarea democratiei! Votul popular nu este dat nici pentru vendete institutionale si nici pentru uzurparea altor institutii”. Pe marginea acestui subiect am facut referire si in articolul “In numele poporului”.

Romania este republica semi-prezidentiala. Deci nu cereti Presedintelui sa fie spectator. El este un jucator ca si Parlamentul ca si Guvernul. Chiar Constitutia ii cere asta. Si asa trebuie sa ramana. Am avut doi spectator inainte si tara devenise paradisul infractorilor. Inteligenta unei Constitutii rezida in a imparti puterea in mod real si echilibrat si nu in a amesteca competentele. Un proverb chinez spune ca “a numi corect ( lucrurile ) inseamna a intelege corect ( lucrurile )”. Daca intelegem ce inseamna a imparti, atunci nu ne vom mai confuza intre a imparti si a amesteca.

Haideti sa ne intoarcem in anul 2004 si sa comparam Romania acelor ani cu cea de acum. Sau sa ne imaginam cum ar fi putut sa arate aceasta tara daca Traian Basescu nu ar fi castigat atunci acele alegeri.

 Parca cea cu Traian Basescu, Monica Macovei, Laura Codruta Kovesi sau George Maior arata mai normal decat cea a baronilor locali sau centrali.

Sa-I multumim Presedintelui Traian Basescu pentru ce a facut si sa-I uram presedintelui ales, Klaus Johannis, sa termine ce a inceput antecesorul sau: integrarea euro-atlantica, lupta anticoruptie si intarirea institutiilor statului.

Dupa zece ani de mandat prezidential, va uram: cer senin la prova, vant bun la pupa, Capitane Basescu !

  
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply