Calul troian European are un nume : Grecia

Calul troian European are un nume : Grecia

 

Se pare ca destinul Greciei se invarte in jurul cifrei de 300, cu o oarecare variatie. In batalia de la Termopile au fost 300. Astazi, cifra destinului este 340. Nu sunt oameni ci miliarde datorate Europei. Daca scrutinul parlamentar grec va da un guvern antiausteritate, atunci Grecia va parasi zona EURO. Daca in schimb, tara se va supune unui sacrificiu, atunci Europa va fi salvata. Paradoxal nu si Grecia.

Calul troian se zbenguie nebun prin Europa, iar incercarea calaretilor este de a diminua pagubele  naravasului si mai putin de a vindeca acest calut.

Sa presupunem ca viitorul guvern grec isi va asuma riscul de plati aceste datorii. O poate face exclusiv prin vinderea unor active ale statului ori prin cresterea impozitelor. Socialismul grec are la baza insasi structura sociala a acestui stat, unde stipendiile din sectorul public si gratuitatile halucinante sunt inacceptabile pentru un stat echilibrat. Daca grecul de rand are acces gratuit la metroul athenian construit cu bani europeni, ne intrebam cum e posibil ca acest stat a supravietuit pana acum ?! Daca unul dintre latifundiarii cei mai mari – Biserica Ortodoxa – nu plateste niciun fel de taxe si impozite statului, de unde vin bani la buget ?  Daca antreprenorii din turism platesc statului un minim al taxelor, iar restul sumelor incasate nu sunt fiscalizate, de unde provin banii la bugetul statului ?

Nuante balcanice.

In Romania principala problema este cum sa accesezi aceste fonduri. Lupta este cu sistemul si cu « tips-urile » cu care trebuie gratulati functionarii statului ce se ocupa cu acordarea acestor fonduri. Altfel, dosarele sunt respinse.  Nici institutiile statului nu acceseaza aceste fonduri, dar nu pentru ca nu ar putea sau pentru ca ar fi supuse umilintei sistemice si endemice  comparativ cu un cetatean oarecare . Motivul este ca utilizarea banilor europeni presupune cateva obstacole insurmontabile pentru mentalitatea bugetarul roman : in primul rand sa munceasca, in al doilea, sa o faca profesionist, iar in al treilea,  sa se supuna controlului unui organism corect si exigent.  Singurele institutii care au succes in accesarea fondurilor sunt primariile. Conducatorii acestor institutii au invatat sa promita in scop electoral, iar promisiunile se tin cu bani europeni. Anvelopam blocuri gratuit – suna o promisiune desprinsa de pe un afis electoral. O serie de reabilitari, termica, tehnica a drumurilor, s.a.m.d. se fac pe acesti bani europeni. Romanii au invatat sa faca ceva, nu pentru bunastarea in  sine ci doar din interes electoral. Desigur, ar putea exista si oameni de buna credinta, dar va las pe dvs. Sa-i decantati pe unii de ceilalti.

In Bulgaria, in afara de cateva amenajari de infrastructura, in jurul capitalei Sofia, situatia este catastrofala. Acolo nici autoritatile locale, nici cele guvernamentale nu pot accesa aceste fonduri. Cat despre initiativa privata nu are rost nici macar sa o amintim,  coruptia, fiind principalul obstacol in accesul la fondurile in discutie.

Grecii in schimb, au invatat ca accesarea banilor europeni e cea mai profitabila ocupatie.     Am stat de vorba cu doi asemenea proprietari de pensiuni, iar cand i-am intrebat cum au reusit sa-si ridice hotelurile mi-au spus cu mandrie si cu un zambet in coltul gurii ca in fiecare an ei aplica pentru fondurile europene.I-am privit cu o oarecare invidie. Ce nu stiam era ca statul lor nu este foarte interesat in colectarea taxelor.  La ei in tara statul este mult mai prietenos.  Accesau anual aproximativ 100.000 de Euro / proiect. In profilul psihologic al grecului, teresa apartamentului sau a casei este centrul vietii. Acolo taxa pe o cladire se plateste in momentul finalizarii constructiei. Finalizarea insemana, conform legii elene, aplicarea tencuielii pe casa. De prisos sa va spun ca taxa nu este deloc mica si nici tencuiala pe noile case nu este aplicata.

Cine va da foc calului troian?

Ori un guvern ce va incerca sa colecteze taxe, ori Europa saturata de gaura greaca, dar fricoasa, stiind ca are de luat 340 miliarde de euro ?

In acest moment exista o masa critica ; ca orice masa critica, ea este amorsata iat o scanteie poate provoca explozia. Jumatate din populatie este angrenata in sectorul public iar cealalta jumatate in mediul privat. Cei din sectorul public nu vor sa-si vada diminuate nici salariile si nici pereclitate locurile de munca. Cei din mediul privat doresc in schimb accesarea banilor europeni, dar nu-si doresc o taxare suplimentara a profiturilor. Mai mult decat atat, pana la taxarea suplimentara, ei nu-si doresc in primul rand, nici macar aplicarea corecta a actualei legi.

Cu alte cuvinte faramitarea intr-o multitudine de interese a condus la o faramitare politica, dificultatea alcatuirii unei majoritati guvernamentale fiind o consecinta a mozaicului grecesc.

Interese europene

In timp ce Aghela Merkel priveste contabiliceste catre Grecia, Franta care are o suta de miliarde de euro de recuperat isi doreste sa-si vada banii repatriati sau macar o parte din ei. Daca Hollande nu va salva Grecia nu va putea sa salveze nici Franta, actiunile acestei tari urmand sa se prabuseasca, si odata cu ele Hexagonul sa simta o strangere financiara din partea unei chei franceze formata din industriasi, sindicate si a extremei drepte.  Dar salvarea Greciei inseamna, in acest caz, ca poporul elen av beneficia in continuare de imprumuturile europene. Urmatoarea intrebare este, pana cand ? Marea dilema este ca Europa nu a s-a hotarat asupra datei scadente.  Inainte de ca sabia lui Damocles sa se desprinda de firul de par, cel mai probabil Merkollanda  ( acea fiinta de care aminteam intr-uncomentariu  ) isi va indrepta privirea catre bancherii europeni si cei ai FMI. Nu stiu daca nu se pune la cale o sifonare a unei sume de euro printr-un dollar buffer, astfel incat dupa o convulsie pe piatele monetare si financiare, inflatie si celelte ingrediente ale unei noi crize, creditorii sa-si recupereze sumele in cauza ( ex Franta – 100 miliarde euro )  din piata, pe seama europenilor de rand. Sper sa ma insel !

  
Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply